Illegális homokkitermelést lepleztek le Kárpátalján

Illegális homokkitermelést lepleztek le Kárpátalján

Kárpátalján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai leleplezték és megszüntették az ásványok illegális kitermelését.

Az üzletemberek tettei csaknem 9 millió hrivnya összegű veszteséget okoztak az államnak.

Az SZBU munkatársai megállapították, hogy az üzletet az egyik agrár-ipari gazdaság alapítója és igazgatója szervezte. A növények öntözésének leple alatt szervezte meg az Ung folyó vízvédelmi övezetében a homok-kavics keverék illegális kitermelését.

Szakértők szerint az illegális kitermelés negatívan befolyásolhatja a folyó ökoszisztémájának hidrológiai állapotát.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által kezdeményezett törvényszéki mérnöki és ökológiai szakértői vizsgálat megerősítette a több mint 10 000 köbméter ásványi anyag kitermelésének tényét.  

Hírdetés

A büntetőeljárás keretében kiderült, hogy az államnak 1,7 millió hrivnya összegű veszteséget okoztak.

Ezenkívül a környezetvédők számításai szerint megállapították, hogy az illegális homokbányászatból származó veszteségek összege 7,3 millió hrivnyát tett ki.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az ásványi anyagok illegális kitermelése a talaj és a növényzet teljes elpusztításához vezetett, amelynek helyreállítása évtizedekig tart.

Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 240. cikkelye (az altalaj védelmére vagy a altalaj használatára vonatkozó szabályok megsértése) értelmében az ügyben büntetőeljárást indítottak.

Az ügyben még folyik a nyomozás – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »