Íjászat – Zselízen kezdődött el a Felvidéki 6-os – KÉPEKKEL

Íjászat – Zselízen kezdődött el a Felvidéki 6-os – KÉPEKKEL

2023. március 18-án a zselízi lőtér területén került megrendezésre a 2. Toportyán Örömíjászverseny, amely a Felvidéki 6-os elnevezésű versenysorozat első állomását képezte.

Minden verseny szervezője saját maga dönti el, hogy milyen íj kategóriákat enged versenyezni, de a Felvidéki 6-os versenysorozat közös kiértékelésébe csak az a versenyző kerülhet be, aki a történelmi (pusztai) íj kategóriában indul, fa nyílvesszőt használ és betöltötte a 13. életévét”

– olvasható a versenysorozat leírásában, ami azt is részletezi, hogy az ifi lány és fiú (13–17), felnőtt nő és férfi (18–54), valamint veterán nő és férfi (55 éves kor felett) kategóriákban versenyző íjászok minden állomáson 6 azonos céllal nézhetnek szembe: török puta (45 m), fita (60 m), 3D-s őz (30 m), katona sziluett (25–35 m között), koreai cél kicsinyített mása (35 m), 6 különféle pozíció (20 m). Mindegyik – bírók által is felügyelt célra – egységesen 6 lövés adható le.

A 2. Toportyán Örömíjászversenyen összesen 107 íjász versenyzett négy korcsoportban: gyermek, ifi, felnőtt és veterán. Külön vetélkedtek a tradicionális nomád íjjal, a vadászreflex íjjal és a longbow íjjal versenyzők, akik a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Vágsellyei, a Komáromi, az Érsekújvári, a Nagykürtösi, a Korponai és természetesen a Lévai járásból, valamint Magyarországról is érkeztek”

Hírdetés

– fogalmazta meg kérdésünkre a zselízi verseny szervezője, a helyi Toportyán Íjászcsapat vezetője, Petrovics Péter. Mint mondta, hagyományos 2D-s és 3D-s állatcélokkal és ügyességi célokkal készültek. A kötélcélzás mellett a program részét képezte a kartonpapírból készült bástyaablakon való átlövés és a polifoamos gyertyaláng eltalálása is.

Számítottunk arra, hogy jönnek versenyzők azokból a régiókból, ahol később a Felvidéki 6-os további versenyeit fogják megszervezni, de máshonnan is ellátogattak hozzánk, így például Pécelről A Nap Párducai is. Nagyon jó hangulatú, sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött”

– tette hozzá Petrovics Péter.

Folytatás június 17-én Farnadon (5. Farnadi Napfordulós Örömíjászverseny az egykori téglagyár területén található íjászgödörben), július 15-én Marcelházán (Sólyom Próba 2023 a kultúrház mögötti focipályán), augusztus 13-án Paláston (Thury György Kupa az 1552-es emlékparkban) és szeptember 2-án Vágkirályfán (Tisztelet az Ősöknek Örömíjászverseny a Humanita farmon). A Felvidéki 6-os utolsó megmérettetésére október 14-én Nagyfödémesen kerül sor, ahol a Mátyusföldi Íjászviadal keretei között értékelik ki az egész versenysorozatot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »