II. Erzsébet halála után életbe lépett az Unikornis művelet

II. Erzsébet halála után életbe lépett az Unikornis művelet

II. Erzsébet királynő halálának bejelentésével Nagy-Britanniában életbe lépett az Unikornis művelet.

Az eredeti terv arra az esetre, ha a királynő Londonban hunyt volna el, a London Bridge kódnevet kapta, ennek egyik alművelete az Unikornis. Azzal, hogy II. Erzsébet skóciai kastélyában halt meg, ezt az alműveletet kell életbe léptetni.

Eszerint az elhunyt testét a halálát követő 48 óra múltán Balmoralból a Holyrood-palotába viszik, innen az Edinburgh-i Szent Giles katedrálisba szállítják át, ahol a királyi család tagjainak részvételével istentiszteletre kerül sor.

Breaking! 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő

Ezt követően a koporsót a brit királyi vonattal szállítják a Wawerley állomásról Londonba. Minden állomáson, amelyen áthalad a vonat, díszsorfal fogadja majd a királynőt. Amennyiben a vonatút nem lenne kivitelezhető, életbe lép az Overstudy hadművelet, és repülővel hozzák a királynő holttestét a fővárosba. Az Unikornis művelet véget ér, amikor a koporsó elhagyja Skóciát.

A következő napokban a tervek szerint Károly király körutat tart majd az Egyesült Királyság államaiban. Először Skóciába, aztán Észak-Írországba, végül Wales-be látogat. Az ötödik napra tervezik az Oroszlán hadműveletet, amikor a koporsót ünnepélyesen a Buckingham-palotából a Westminster-palotába, a brit parlament épületébe kísérik.

Hírdetés

II. Erzsébet még délután elhunyt, már Károly a brit uralkodó

A hatodiktól a kilencedik napig itt fekszik majd II. Erzsébet kiállítva: a nagyobb nyilvánosság előtt napi 23 órában lesz látogatható, míg a VIP-vendégek külön jegyet kapnak.

A hatodik naptól kezdődik az egész brit államigazgatás felkészítése a temetésre. A világ minden tájáról érkező államfőkre és Londont elözönlő turistákra számítanak, utóbbiak tekintetében több százezer látogatót várnak a fővárosba.

Így búcsúznak az országvezetők II. Erzsébettől

Az állami temetés abban a Westminster-apátságban lesz, ahol a brit történelem olyan nagyjai nyugszanak, mint Hitvalló Edvárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier. Délben országszerte két perc néma csöndet tartanak, Londonban és Windsorban pedig gyászmenet kezdődik. II. Erzsébetet a windsori kastély VI. György emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra.

teraz.sk, telex.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »