Így üzent Erdogan tanácsadója az osztrák kancellárnak: „Baszd meg, hitetlen!” vagy „Tűnj el, hitetlen!”

Így üzent Erdogan tanácsadója az osztrák kancellárnak: „Baszd meg, hitetlen!” vagy „Tűnj el, hitetlen!”

Tovább nő a feszültség Ausztria és Törökország között, amelyet most már twitter-bejegyzések is tüzelnek. Burhan Kuzu, Recep Tayyip Erdogan török államfő egyik tanácsadója a mikroblogon Christian Kern osztrák kancellár üzenve egy félreérhető bejegyzést tett közzé, ami jelentheti azt, hogy „Baszd meg, hitetlen”, de azt is, hogy „Tűnj el, hitetlen”. A Twitter felizzott a reakcióktól.

Christian Kern osztrák kancellár szerdán Törökország demokratikus és gazdasági hiányosságaira hivatkozva kijelentette: az európai vezetők megvitathatnák a csatlakozási tárgyalásoktól történő visszalépés lehetőségét. Az üzengetés és diplomáciai csörte pénteken vett pengeéles fordulatot, amikor Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a „radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát, miután a nap folyamán Kern ismét Törökország EU-csatlakozását firtatta, és azt pusztán „fikciónak” nevezte.

A török külügyminiszter kijelentéseit követően bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba. Az APA osztrák hírügynökséget Thomas Schnöll, a külügyi tárca szóvivője arról tájékoztatta, hogy a nagykövet előtt élesen tiltakoztak a török kormánytag Bécsnek szánt legutóbbi nyilatkozata ellen.

A TGRT hírcsatornának adott interjújában Cavusoglu „ocsmánynak” nevezte Kern szavait, és visszautasította azokat.

„Moderálja szóhasználatát, illetve belpolitikáját, és inkább végezze el a házi feladatot”

– reagált Ankarának üzenve Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Cavusoglu kijelentéseire.

Heinz-Christian Strache az Osztrák Szabadságpárt elnöke a törökországi katonai puccskísérletet a Reichstag felgyújtásához hasonlította.  Strache a Die Presse szombati számában azt nyilatkozta: „az embernek szinte az a benyomása, hogy ez egy irányított puccs volt”. A „dilettáns” puccs végül Erdogan „elnöki diktatúráját” hivatott lehetővé tenni, „aki aztán megszerzi a teljes hatalmat – előkészített listákkal”. Az osztrák politikus hozzátette:

„Drámai módon, hasonló eljárást tapasztaltunk már a történelemben a Reichstag leégésekor is, amely után magukhoz ragadták a totális hatalmat.”

Strache már egy hete is azt nyilatkozta az Österreich bulvárlapnak, hogy

„ez a puccs azt a benyomást kelti, hogy egy irányított álpuccs, amely kiiktatja az egész ellenzéket. Majdnem a Reichstag leégésére emlékeztet”.

Török oldalon is szaporodnak az ellenreakciók az osztrák politikusok kijelentéseire. Szombaton a török államfő egyik tanácsadója, az AKP veterán politikusa, Burhan Kuzu az írta a Twitteren:

Hírdetés

„Az osztrák kormányfő azt mondta, ki kell minket zárni az EU-ból és a NATO-ból. Baszd meg, hitetlen. Az EU így is hanyatlik, a NATO pedig semmi Törökország nélkül.”

Kuzu nem írta ki a teljes káromkodást, hanem csak annak gyakran használt rövidítését – HS, azaz ha siktir -, ami a „Baszódj meg, baszd meg, kopj le” káromkodásnak felel meg. A Gavur azonban egyértelműen hitetlent jelent, amit idegenekre, keresztényekre mondanak. A HS azonban már nem teljesen egyértelmű, mert jelentheti azt is, hogy hadi sen, vagyis „tűnj el”. Egy később tweetjében Kuzu azt állította, hogy természetesen ez utóbbira használta a rövidítést. Ettől függetlenül is a bejegyzés bántó, és jól mutatja azokat az indulatokat, amelyek az osztrák és a török kapcsolatokat terhelik.

Kuzu egy júniusi tweetjéből is botrány keveredett. Miután a Bundestag népirtásnak minősítette az örmények elleni vérengzést, azt írta a Twitteren:

„Szégyelld magad Németország, inkább a saját piszkos történelmeddel törődj. Hitler talán török?”

„Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük”

Törökországban vasárnap mintegy egymillió ember gyűlt össze Isztambulban a „demokrácia és a mártírok” menetén, hogy elítéljék a katonai puccskísérletet Recep Tayyip Erdogan államfő felhívására. A Yenikapi teret elborították a török zászlók, a Musztafa Kemal Atatürköt ábrázoló poszterek és az Erdogant éltető feliratok, mint például: „Isten ajándéka vagy, Erdogan”, és „Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük”. A török államfő demokráciamenetén a vezető ellenzéki pártok is támogatásukat fejezték ki a kormány mellett.

Erdogan a beszédében megismételte, „ha a nép akarja”, akkor ő támogatni fogja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban.

„Ha az emberek akarják a halálbüntetést, akkor a pártok támogatni fogják az ő akaratukat”

– jelentette ki. Hívei válaszként azt skandálták: „Halálbüntetést!”.

Uniós vezetők ugyanakkor jelezték, hogy a halálbüntetés visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

„Hol itt a demokrácia? Hadd támogassák csak a terroristákat, ez még vissza fog ütni rájuk”

– mondta Erdogan, aki amiatt bírálta a német hatóságokat, hogy nem engedték élő videóüzenetben üdvözölni németországi híveit, akik múlt vasárnap tüntetést tartottak Kölnben. A demonstrálók azt skandálták, hogy az ő államfőjük nem Joachim Gauck, hanem Recep Tayyip Erdogan.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »