Így ünneplik a gyermeknapot Romániában: a 18 év alattiaknak szerveznek oltási maratont

Így ünneplik a gyermeknapot Romániában: a 18 év alattiaknak szerveznek oltási maratont

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) a Speciális Távközlési Szolgálattal (STS) közösen elkezdett dolgozni az oltási platform optimalizálásán, hogy a 12 és 15 év közötti kiskorúakat is elő lehessen majd jegyeztetni oltásra a szülők felhasználói fiókján keresztül, mihelyt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi eme korosztály immunizálását a Pfizer vakcinájával – tájékoztatott kedden, a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatójén a bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă. Az európai szerv várhatóan május végéig engedélyezi a 12-15 évesek oltását.

Azzal kapcsolatban, hogy eddig hány tinédzser kapta meg az oltást, Valeriu Gheorghiță elmondta: a 16-18 évesek közül több mint 87 ezren kapták meg az oltásnak legalább az első adagját, azaz ennek a korcsoportnak a 10%-a. Hogy ezt az arányt növeljék, direkt ennek a korcsoportnak szerveznek egy oltási maratont május 31-június 1. között. Ha eddig az időpontig az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi a 12-15 évesek oltását, akkor őket is célozzák az akcióval – mondta.

Gheorghita szerint a hét végéig, de legkésőbb a jövő hét elejéig azt is megoldják, hogy a platformon elő lehessen jegyeztetni a Johnson&Johnson által előállított termékkel való immunizálásra is, tekintve, hogy ebből az oltóanyagból csak egy adag beadása szükséges, a platform jelenlegi beállításai szerint pedig a második adagot is elő kell jegyezni.

Bejelentette ugyanakkor, hogy további oltóközpontokat nyitnak a határátkelőknél – például Nagylakon vagy Borsnál – és a repülőtereken is, hogy lehetőséget nyújtsanak a hazatérő külhoni román állampolgároknak az oltás felvételére.

A héten elkezdődött az oltási kampány az egészségügyi intézményekben; az ország 367 állami kórházából 322-ben nyitottak oltóközpontokat (ezek közül 198-ban már korábban is oltottak). A katonaorvos szerint a kampányba bekapcsolódhatnak a magánkórházak is.

Hírdetés

Az is elmondta, országszerte 1403 családorvos vette át a koronavírus elleni oltóanyagot. A családorvosok Johnson&Johnson, Moderna és AstraZeneca vakcinákat kaptak. 1373 családorvos a Johnson&Johnson által gyártott vakcinát vett át. Ebből az oltószerből 64.905-öt osztottak ki, több mint 29 ezret már be is adtak a pácienseknek. Elmondta: egy Botoşani megyei községi orvos saját hatáskörben egy háromnapos oltási minimaratont szervezett, amelynek során 180 személyt sikerült immunizálnia. A katonaorvos szerint a családorvosok által eddig beoltott személyek 56 százaléka vidéki, 44 százaléka városi volt.

A koronavírus elleni oltáskampány kezdete óta Romániában 17.855 külföldi állampolgárt immunizáltak. Uniós és svájci állampolgárokról, illetve más országok állampolgárairól van szó, akiknek törvényes tartózkodási engedélyük van Romániában.

Gheorghiţă azt is elmondta, becsléseik szerint augusztus elsejéig Románia lakosságának fele lesz valamilyen módon immunis a betegségre, akár azért, mert megkapta az oltást, akár azért, mert átesett a fertőzésen. Ezt az 50%-ot „nyájimmunitási küszöbértéknek” nevezte, és hozzátette, ezért is akarják kiterjeszteni az oltási kampányt, hogy konszolidálni lehessen a jelenleg jónak mondható járványügyi helyzetet. Ugyanakkor a további korlátozás-enyhítések is attól függnek, a lakosság milyen arányban oltatja be magát.

Arról, hogy esetlegesen szükséges lenne egy harmadik dózis vakcina is, almondta, erre vonatkozóan még nem született döntés, de ha felmerül a téma, akkor sem a teljes beoltott populációt fogják harmadszorra is beoltani, hanem csak azokat, akiknek az immunválasza az első két dózis után gyengébb.

(agerpres, psnews.ro, biziday.ro)

Kiemelt fotó: Myriams-Fotos képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »