Így sivatagodik el hazánk: eltűnt a talajvíz a Homokhátságból, az állatok szomjanhalnak

Így sivatagodik el hazánk: eltűnt a talajvíz a Homokhátságból, az állatok szomjanhalnak

Drámai videót tett közzé a Jobbik agrárpolitikusa, Bencze János a közösségi oldalán. 

Mint írta, a napokban a Bács-Kiskun megyei homokhátságban járt, ahol a helybeli gazdákkal az aszálykárokról, és a vízmegtartás lehetőségeiről egyeztetett, ugyanakkor, amit látott és tapasztalt, az sokkal több, mint elkeserítő.

„Amikor már a fideszes gazdák is tarthatatlan helyzetről és cserbenhagyásról beszélnek… na onnan lehet tudni, hogy tényleg óriási a baj. A homokhátságon ugyanis elfogyott a talajvíz! Egy ökológiai katasztrófa elé nézünk: az állatok, a békától-tücsöktől kezdve, a vadállományon át a madarakig soha nem látott mértékben pusztulnak szomjan. És akkor még ott van a rekordszámban tönkrement termés, a csőd szélére került kistermelők helyzete”

Hírdetés

– fogalmazott a kisérőszövegében. 

Bencze János felteszi a kérdést: kinek a felelőssége.

„Vízügyi szakemberek, agronómusok, gazdálkodók hosszú évek óta figyelmeztetnek: ha a kormány nem tesz érdemi lépéseket a vízmegtartás érdekében, éveken belül sivatag lehet  nem csupán a homokhátságból, az egész Alföldből. Az elmúlt 12 évben tényleges intézkedés a sivatagosodás megállítására nem történt, volt ellenben egy rakás értelmetlen látványberuházás, amit „tökéletesen” szét lehetett lopni. A termőföldet és az élővilágot tönkre tenni nem csupán felelőtlenség, egyenesen hazaárulás. Nem hagyhatjuk!”

– szögezte le a politikus. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »