Így reagáltak a pártok a védelmi szerződés elfogadására

Így reagáltak a pártok a védelmi szerződés elfogadására

Összefoglaltuk, hogyan szavaztak a pártok frakciói, illetve azt is, hogyan reagáltak a javaslat elfogadása után.

A 140 jelenlévő képviselő közül 79 szavazott mellette, 60 ellene, 1 pedig tartózkodott.

A koalíciós pártok közül az SaS és a korábbi Za ľudí-frakció képviselői egyhangúlag a szerződés aláírása mellett tették le a voksukat. Az OĽaNO képviselőinek többsége szintén támogatta a javaslat elfogadását, bár ketten – név szerint Milan Kuriak és Romana Tabák – ellene szavaztak.

A legnagyobb megosztottság a Sme rodina frakciójában volt megfigyelhető: a jelen lévő 15 képviselőjük közül 8-an támogatták, 6-an pedig ellenezték a megállapodást. Az egyetlen képviselő, aki a szavazás során tartózkodott, Boris Kollár házelnök volt.

Az ellenzék a várakozásoknak megfelelően a javaslat ellen voksolt, ám ez sem volt elég a szerződés blokkolásához.

A szerződés ratifikálása már csak Zuzana Čaputová köztársasági elnökön múlik. Az államfő, ahogy azt már korábban is jelezte, támogatja a megállapodást, és kész aláírni azt, valamint tiszteletben tartja a képviselők akaratát. A kétségek eloszlatása érdekében még alkotmányjogászokkal is konzultált, majd egy értelmezési függeléket csatolt a javaslathoz, amely egyebek mellett tisztázza, hogy a szerződés aláírása nem egyenlő az amerikai katonai támaszpontok kiépítésével, amit az ellenzék az utóbbi időben hangoztatott.

Ennek ellenére az ellenzéki képviselők továbbra is elutasítják a javaslatot, Szlovákia szuverenitásának elvesztéséről beszélnek. Robert Fico, a Smer elnöke a szavazás utáni sajtótájékoztatóján ismét amerikai ügynöknek nevezte Čaputovát, a javaslatot megszavazó képviselőket pedig hazaárulóknak titulálta. Elmondta, petíciós akciót indítanak egy népszavazás kiírásáért, amelynek a szerződés elutasítása lesz a témája. Hogy pontosan hogyan fogalmazzák meg a népszavazás kérdését, azt Fico egyelőre nem tudta megmondani, a pártja jogi szakértői még dolgoznak az ügyön. A Smer vezetője külön kiemelte Boris Kollár szerepét, aki egyedüliként tartózkodott a szavazás során. Fico állította, annak érdekében, hogy Kollár a saját hírnevét mentse, először meggyőzte a pártársai egy részét, hogy támogassák a javaslatot, majd ő maga nem mert kiállni a koalíció döntése mellett.

Hírdetés

Peter Pellegrini, a Hlas vezetője a szerződés aláírását a három legfőbb közjogi méltóság fatális bukásának nevezte. Megjegyezte, a keddi cirkusz is annak az eredménye, hogy a parlament vezetésének nincs meg a tekintélye és a kellő autoritása. A korábbi miniszterelnök emellett felszólította a köztársági elnököt, hogy mindaddig ne ratifikálja a szerződést, amíg nem születik meg a Ficóék által emlegetett népszavazás eredménye.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a szavazás után ismét kiemelte, a szerződés nincs hatással Szlovákia szuverenitására.

„Nem ijesztettek meg minket, nem menekültünk el”

– jelentette ki, majd hozzátette, a mostani szavazás is bebizonyította, hogy az önmagát demokratikusnak valló ellenzék bármire képes, még arra is, hogy összefogjon a szélsőségesekkel.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter úgy véli, ez a javaslat arról is szólt, hogy Szlovákia az emberi jogok és a demokrácia útját választja-e, vagy pedig a diktatúra útját.

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a józan ész győzelmének nevezte a javaslat elfogadását. Hozzátette, az ellenzék keddi akcióját szégyenteljesnek tartja.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »