Így reagált a politika a nizzai terrortámadásra

Így reagált a politika a nizzai terrortámadásra

A részvét és az elkeseredés hangján szólaltak meg a kül- és belföldi politikusok.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Terrortámadásnak nevezte a nizzai tömeges gázolást Francois Hollande francia köztársasági elnök péntek hajnalban a nemzethez intézett beszédében. „A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni” – hangsúlyozta az államfő, akinek közlése szerint az áldozatok közül sokan gyermekek. Ugyanekkor meghosszabbította a tavaly november óta fennálló szükségállapotot, amelyet tegnap még fel akart függeszteni.

ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken „barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte azt. A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki a francia tengerparton elkövetett támadásról. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

Li Ko-csiang, Kína

A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén. A csütörtök éjszakai franciaországi támadásban két kínai állampolgár sérült meg.

Sajtójelentések szerint az ASEM-csúcstalálkozó megnyitóját a tömeges gázolással kapcsolatos részvétet és felháborodást kifejező megnyilatkozások uralták. Az eurázsiai együttműködés fórumán egyperces csenddel emlékeztek a nizzai áldozatokra.

Jobbik

„A Jobbik megrendülten értesült az újabb terrortámadás híréről. Őszinte együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozói felé, és mielőbbi felépülést kívánunk a merénylet sérültjeinek” – írta közleményében a parlamenti párt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »