Így lett a Black Sabbath vallásilag maradi, Iglesias pedig neofasiszta

Így lett a Black Sabbath vallásilag maradi, Iglesias pedig neofasiszta

Az eredeti cikk majdnem három évvel ezelőtt jelent meg, ám a magyar internetet csak ezekben a napokban érte el, és szántotta is fel egy lista, amely a Szovjetunióban a nyolcvanas évek közepén betiltott zenekarokat veszi lajtsromba – és, ami sokkal érdekesebb, tartalmazza a tiltás indoklását is.

A dokumentumot 1985 januárjában állította össze a szovjet KISZ, a Komszomol. A rezsimet aligha lehet műfaji elfogultsággal vádolni: a rádiók számára „nem ajánlott” kategóriába ugyanúgy kerültek pop, diszkó, rock, metal, és punk zenék is szép számmal. Az igazán tanulságos azonban nem is maga a lista, hanem az egyes előadókhoz mellékelt indoklás, miért is veszélyesek a felnövekvő  nemzedékre.


 

Hírdetés

Alice Coopert, a Sex Pistolst, vagy az Iron Maident a szabad világban is vádolták „erőszakossággal” a keményebb műfaj ellenzői, és az sem meglepő, ha a szocialista erkölcsökbe nem fért bele a diszkókirálynő, Donna Summer, vagy Tina Turner „erotikus” stílusa.

Az azonban még bolsevik ésszel gondolkodva is nehezen értelmezhető, hogy lett

 – „nefoasiszta” az AC/DC
 – „nacionalista és antikommunista” a  Dschinghis Khan
 – „erőszakos” a Village People
 – „szovjetellenes” a Van Halen
– „antikommunista” a Judas Priest
 – „neofasiszta” Julio Iglesias
 – „vallásilag maradi” (!!!) a Black Sabbath

 .
A listát eredetileg Alekszej Jurcsak közölte 2005-ben megjelent „Minden örökre szólt, mielőtt vége lett” című, a Szovjetunió utolsó évtizedéről szóló könyvében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »