Így lehet megelőzni a szívmegállást és a stroke-ot

Így lehet megelőzni a szívmegállást és a stroke-ot

A szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak hazánkban a vezető halálokoknak. Közülük is a két legfélelmetesebb a hirtelen szívmegállás és az agyvérzés. Előbbit az emberek tizede, utóbbit harmada éli túl. Különösen tragikussá teszi az eseteket, hogy nem előzi meg őket semmilyen korán érzékelhető tünet. Mostantól orvoshoz járás nélkül is tesztelhetjük magunkat egy egyedülálló magyar fejlesztés segítségével.

Kozmann György, a Pannon Egyetem villamosmérnöki és információs rendszerek tanszékének emeritus professzora immár negyven éve – villamosmérnöki végzettségét kiterjesztve – tudományágak közötti határterületeken kutat, elsősorban a kardiológia biofizikai és biomérnöki kérdéseinek megválaszolásával foglalkozik, főként a szív és az agy működésének vizsgálatára alkalmas képalkotó rendszerek érdeklik. Eredményei időigényes, bonyolult méréseket igényeltek, így a felfedezések közvetlen klinikai hasznosítására hosszú ideig nem is gondolhattak. Az okostelefonok és a viselhető elektronikai eszközök és szenzorok szélvészgyors fejlődése viszont – az élet megannyi területéhez hasonlóan – gyökeres változást hozott ebben.

– Nyugdíjazásomat követően leültünk a fiammal, aki a Neato Fejlesztési Kft. start-up cég vezetője, és azon tanakodtunk, hogy az elméleti eredményeket el lehetne-e vinni az emberekhez is, hogy tömegek használhassák ezeket szakember segítsége nélkül – kezdi a Wiwe mobil szívdiagnosztikai eszköz történetét Kozmann György. – Egy évvel később jött létre a prototípus, amelynek továbbfejlesztett ipari változata a Sanatmetal orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat termékeként most kereskedelmi forgalomba került. A történetet a kutatás és a fejlesztés szimbiózisa követendő példájának tartom. A kutató főként akadémiai sikerekért végzi a munkáját, de az igazi siker az – főként az orvostechnika területén –, ha a kutatás eredményéből olyan termék születik, ami forgalomba hozható, és az emberek használni tudják.

A Wiwe prototípusa 2014-ben készült el, majd a következő két évet a Sanatmetal munkatársai azzal töltötték, hogy olyan szintre emeljék az eszköz megbízhatóságát, amely egy sorozatban gyártott, engedélyezett orvosi műszertől elvárható. Maga az eszköz alig nagyobb egy bankkártyánál. Két érzékelő elektródát helyeztek el rajta, amelyekre a két kéz mutatóujját kell ráhelyezni, majd ott tartani egy percen keresztül. Eközben gyakorlatilag szabványos EKG-mérés történik (azaz az úgynevezett EKG-I elnevezésnek megfelelő adatfelvétel).

– A Wiwe legtöbbször emlegetett funkciója a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázatának becslése, de több mást is mér. Például a véroxigén szaturációját és a fizikai aktivitást is monitorozza, és kiszámítja a felhasznált kalóriák mennyiségét – folytatja a villamosmérnök professzor. – Bár eddig is voltak hordozható EKG-gépek, ez az eszköz más módon működik. A legnagyobb különbség, hogy a Wiwe nem csupán mérőműszer, hanem intelligens eszköz, elemzi is az adatokat. A stroke kockázatának kiszámításához azokat a véletlenszerű változásokat detektálja és követi az EKG-görbén, amelyek a szívverés ritmusában fedezhetők föl.

Hírdetés

  mywiwe.com  

 

A hirtelen szívmegállás veszélyére abból lehet következtetni, hogy a szív izomzatát alkotó mintegy egymilliárd sejt között milyen szoros az összhang. Ha öregedik a szívizom, akkor – mondhatni – megbomlik az összhang a szívizomsejtek sokasága között, ami aritmiaveszélyes helyzetet eredményezhet. A fejlesztők találtak egy módszert arra, hogy erre az ujjakon mért EKG adataiból következtetni tudjanak. Kozmann György tudomása szerint jelenleg nincs a világpiacon a Wiwéhez hasonló készülék.

– Bár az eszköz működése vélhetően kevéssé érdekli a felhasználót, az sokkal fontosabb a számára, hogy ha valamilyen életveszélyes egészségügyi katasztrófa közeledik az életében, arról idejében értesüljön, és tudjon ellene tenni orvosai segítségével. Ennek időben történő felismeréséhez nem kell folyamatosan mérni magunkat. A hirtelen szívhalált előrejelző kamrai fibrilláció veszélyének detektálásához elegendő naponta működtetni az eszközt, a pitvari fibrilláció kimutatása céljából akkor érdemes mérni, ha a beteg rendellenes szívműködést észlel.

A mért EKG-adatokat eltárolja a Wiwéhez kapcsolt okostelefon-alkalmazás, azt bármikor továbbítani lehet az interneten keresztül az orvosnak. De az eszköz azonnal készít egy tájékoztató értékelést is, amelyet a közlekedési jelzőlámpákhoz hasonló fényjelzésekkel érzékeltet (a zöld jelzés mutatja, hogy minden rendben, míg a sárga és a piros arra utal, hogy a műszer valamilyen rendellenességet tapasztalt). Azt hangsúlyozni kell, hogy a Wiwe-mérés nem helyettesítheti a részletes orvosi diagnózist. A jelzések arra jók, hogy felhívják a beteg figyelmét arra, hogy mikor célszerű ellátogatnia az orvosához.

Bár a gép algoritmusa által végzett EKG-elemzés csak tájékoztató jellegűnek tartható, ez nem jelenti azt, hogy megbízhatatlan. Az eszköz fejlesztése során a SOTE Városmajor utcai klinikájának munkatársai, más esetben nemzetközi adatbázisok alapján ellenőrizték a diagnózisait. Az eredmények szerint az esetek több mint kilencven százalékában helyes diagnózist állított fel a Wiwe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »