Így készült a World Press-fődíjas magyar jegesmedvefénykép

Így készült a World Press-fődíjas magyar jegesmedvefénykép

Horváth Eszter először járt olyan expedíción, amelyen a nap 24 órájában sötét van.

Horváth Eszter magyar fotósnak ítélték oda környezet kategóriában idén a World Press Photo fődíját, jegesmedvékről készült fotójáért. Az InfoRádiónak elárulta, milyen körülmények között készült a kép.

„Épp a Polarstern sarkvidéki expedíciója elején voltam egy hajó fedélzetén, amikor megpillantottam két jegesmedvét, egy mamát és a bocsát. Közeledtek felénk. Végigszimatolták az egész kutatófalut, amit felépítettünk a jégen, és közeledtek a hajóhoz. A kifeszített elektronikus kábelek mellett sétáltak, amelyek pont a hajó orrához vezettek, ezért odasiettem. Amikor készült a kép, 20-30 méterre voltak tőlünk” – részletezte Horváth Eszter, aki számára „csodálatos volt őket megfigyelni”.

A bocs két lábra állt, a zászló nagyon tetszett neki – tette hozzá.

Amikor ellőtte a gépet, már gondolta, hogy ennek a képnek nagy jelentősége lesz, mert

Hírdetés

az ember a jegesmedve birodalmában vendég,

a Jeges-tenger vidékén.

Horváth Eszter 2015 óta fotóz az Északi-sark vidékén, mindegyik ilyen expedíció korábban napi 24 órás világosságban történt, ez volt az első olyan, amelyen viszont végig sötét volt, de ő erre várt a legjobban, mert ez különleges vizuális élményt ígért.

Az expedíció során -35 fok volt. Jégtörő hajójuk egy táblához fagyott hozzá, erre építették fel a kutatóállomást, ami így egyben sodródott a Jeges-tengeren. A táblán repedések keletkeztek, amiket befedhet a hó, ezért külön veszedelmeket is tartogatott az ottani tartózkodás.

A fényképezőgépben folyamatosan cserélni kell az akkumulátort, fókuszálási lehetőség pedig ilyen körülmények között nincs, a zoom folyadéka megfagy.

A teljes beszélgetést a hétvégén hallgathatják meg az InfoRádióban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »