Így juttatott több mint 3 milliárdnyi amerikai támogatást az Action for Demokracy Márki-Zayéknak és a DatAdatnak

Így juttatott több mint 3 milliárdnyi amerikai támogatást az Action for Demokracy Márki-Zayéknak és a DatAdatnak

Feloldotta a titkosítást a külföldi pártfinanszírozás ügyével foglalkozó titokgazda – fogalmazott közleményében Sas Zoltán jobbikos politikus. Mint írta, a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként 2022. november 21-én kerestem meg írásban, levelemben pedig azt kezdeményeztem, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság döntésének megfelelően vizsgálja meg, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket a testület tagjai előtt ismertetett.

„Ez most megtörtént, és ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a titkosítás alól feloldott információkat”

– tette hozzá. 

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkező amerikai támogatásokról szóló – és megismerhető – titkosszolgálati anyagok a Nemzetbiztonsági bizottság honlapján érhetőek el, illetve IDE és IDE kattintva. 

A kísérőlevelet jegyző Kovács Zoltán András nemzetbiztonsági dandártábornok (Nemzeti Információs Központ) a 2022. november 17-ei bizottsági ülésen bemutatott dokumetumok nyilvánosságra hozható változatát küldte meg Sas Zoltánnak. 

Az alábbi megállapításokat tette:

  • A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a NAV (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és az információk kezelését a Nemzeti Információs Központ végzi. 
  • Az Action for Democracy (AD) összesen 1.848.603.106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat-csoportnak. 
  • Az AD további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020 Kft. 1 milliárd forintot, a DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Adatfeldolgozó Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől. 
  • Az eddig feltárt információk szerint az AD több mint 3 milliárd forint összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezeteknek, illetve az említett vállalkozásoknak. 
  • Azután egy érdekes megjegyzés következik a dandártábornok részéről.

    „Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külf9öldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és a költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáik használata, ami összetettebbé teszi au ügy nemzetbiztonsági vetületét. 

    Tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2022. Kft. számára (aznap összesen 684.672 USD összegben). Az Oraculum 2020. Kft. a számára juttatott összegekből 324 millió forintot utalt át a DatAdat Professional Kft-nek, amely így – a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt – összesen 483,7 millió forint juttatásban részesült.”

    Egy kapcsolati hálót is bemutattak. A folyamatábrán azt keresték, hogy kik utaltak kiknek. Arra utaltak, hogy a források mögött az Egyesült Államok kormánya, legalábbis a CIA állt. 

    parlament.hu

    Az AD kapcsán pedig két magyart emelnek ki, Korányi Dávidot alelnököt, valamint Chris Maroshegyit. „Márki-Zay Péter korábbi, még a választási kampányt (és a világjárványt) megelőző amerikai útját Maroshegyi szervezte, és részben az Albright Group finanszírozta” – derül ki az anyagból.

    Hírdetés

    parlament.hu

    A DatAdat céges és személyi kapcsolati hálójában viszont már több ismert személyt, politikai pártot, vagy azokhoz tartozó alapítványt konkrétan megjelölnek. 

  • Szigetvári Viktor,
  • Bajnai Gordon,
  • Ficsor Ádám,
  • Dessewffy Tibor,
  • Molnár István és
  • Márki-Zay Péter
  • neve szerepel a kiemelt személyek között. 

    parlament.hu

    Kétirányú utalásokról írnak a DatAdat Proffesion és a Páva Zoltán által tulajdonolt Oraculum 2020 Kft. között, amely többek között az ezalenyeg.hu portált adta ki. 

    A „magyar baloldalhoz köthető szervezetek” Márki-Zay Péterrel és a DatAdat Profession Kft-vel álltak kapcsolatban. 

    A dokumentum szerint ezek:

  • Kapcsolat.hu Kft (az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítvány a kiadó),
  • Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület (Karácsony Gergely előválasztási kampányát támogatták),
  • LMP,
  • KözösÜgyönk Nonprofit Kft. – Ez Juhász Péter cége.
  • Párbeszéd Magyarországért Párt,
  • Humán Platform Egyesület – ennek pedig egyik alapítója Gulyás Márton. 
  • „Már az adatok ezen, kezdeti szintjén is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az AD, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között”

    – fogalmazott a dandártábornok.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »