Így játsszák ki az ukránok a német szociális rendszert

Így játsszák ki az ukránok a német szociális rendszert

A Magyar Nemzet összefoglalást készített arról, hogy a Németországba menekült ukránok közül sokan hogyan élnek vissza a német hatóságok nagyvonalúságával és figyelmetlenségével.

Több tízezer eurót szerzett egy család némi okos trükkel, az illetékes hatóság elismerte, hogy a rendszer kijátszható Németországban. Egyelőre nem tudni, mit tervez a kormány a kialakult helyzettel.

Tavaly egy ukrán család negyvenezer euró támogatást vett fel Németországban, annak ellenére, hogy hazájukban éltek. A munkaügyi hivatal havonta mintegy 3200 euró állampolgári támogatást, lakbért és fűtéstámogatást fizetett nekik. A négytagú család egyébként gyorsan kapott lakást és helyet egy bölcsődében, miközben a németeknek gyakran nem jut elég bölcsődei férőhely.

Miután világossá vált, hogy a háború elhúzódik, a család 2023 elején visszautazott nyugat-ukrajnai otthonukba. Télen tértek vissza Schleswig-Holsteinbe, és az otthon töltött idő alatt is ugyanúgy zsebre tették a német adófizetők pénzét. A turpisság akkor derült ki, amikor téli visszatértükkor a család legidősebb gyermekének iskolai helyre volt szüksége.

A Szövetségi Munkaügyi Ügynökség megerősítette a Focus című lapnak, hogy nem lehetetlen a jóléti rendszert ilyen módon kihasználni. Bár az ukrán menekülek jogilag egyenlőek a német állampolgárokkal, ezekben a kérdésekben, az ellenőrzési mechanizmusok egy része nem érvényesül.

Hírdetés

Hivatalosan csak akkor kaphat valaki ilyen állampolgári segélyt, ha nem rendelkezik negyvenezer eurónál többel, azonban míg a németeknél könnyű ellenőrizni ezt, addig az ukránoknál az a helyzet, hogy bevallásos alapon működik a dolog. A hatóságok csak azt tudják ellenőrizni, amit az ukránok megadnak, mint adat – mondta a Focusnak Steffi Ebert, a thüringiai Schmalkalden-Meiningenben működő munkaügyi központ vezetője.

A nyugat-ukrajnai család esetében azonban elsősorban nem a vagyon ellenőrzésének hiánya okozta azt, hogy feleslegesen fizették a segélyt az adófizetők. Inkább az állami intézmények nem kommunikáltak egymással. A munkaügyi hivatal ugyanis nem tudott arról, hogy a fiú már nem jár napközibe. Az ilyen ellenőrzés azonban nem szokványos, mert ezt a hatóságok rendszeresen elvégzik. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta azonban olyan sokan érkeznek Németországba, hogy a hivatalok és a hatóságok többszörösen túlterheltek – így gyakran előfordul, hogy egyesek kijátszva a rendszert rengeteg pénzhez jutnak, amelyet valójában a német adófizetők zsebéből vesznek ki.

Matthias Jendricke, a thüringiai Nordhausen megyei tanácselnöke kiábrándítónak nevezte a helyzetet.

Hasonlóan látja a helyzetet Joachim Walter kereszténydemokrata politikus. Ő is megyei tanácselnök a baden-württembergi Tübingenben megyéjében.

 Az ukrán menekültek munkába állási hajlandósága jelentősen csökkent a segélyezés miatt”

– jelentette ki Walter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »