Így demonstráltak a férfijogi szervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt

Így demonstráltak a férfijogi szervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt

Mint arról korábban már hírt adtunk, a magyar férfijogi civilszervezetek összehangolt demonstrációt tartottak a Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt szeptember 26-án. A rendezvényen részt vett Dr. Hegedűs István, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Dr. Kiss Csaba, az Apaszív Egyesület elnöke, Csuzi Attila, A Férfihang Civil Társaság elnöke, Toplak Zoltán, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnöke és Szujó Flórián, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnöke. Beszédet mondott Toplak Zoltán és Szujó Flórián. Az apa és férfijogi szervezetek vezetői petíciót illetve nyílt levelet nyújtottak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyszínen megjelent illetékesének, aki kézjegyével hitelesítette az átvételt. A demonstráció 16 órakor kezdődött és hozzávetőleg egy órán át tartott, eközben rendbontás, ellentüntetés, zavargás nem történt.

A férfiszervezetek által közreadott petíciók rendkívül fajsúlyos felvetéseket fogalmaznak meg. Egy átfogó családjogi reformi szükségessége körvonalazódik felvetéseikből, amelynek része például a vélelmezett apaság korszerűtlen jogintézményének megszüntetése a kötelező DNS tesztek bevezetésével, a gyermekek közös felügyeletének, váltott elhelyezésének kötelező alapértelmezéssé tétele, a családjogi és gyámügyi hatósági eljárások rendjének szigorú felülvizsgálata és reformja, beleértve a szakértői részrehajlás és korrupció lehetőségeinek felszámolását, a férfiak érdekvédelmi szervezeteinek bevonása a férfiakat, apákat érintő jogalkotói munkába, az állami nemi diszkrimináció felszámolása, az apaság, a férfiúi családi szerepvállalás értékét felismerő és hangsúlyozó társadalompolitika létrehozása.

Hírdetés

A demonstrációval kapcsolatban a magyar sajtó egészét előzetesen tájékoztatták a férfijogi aktivisták, azonban a Pesti Srácok újságíróin (a férfiszervezetek munkáját méltató cikküket lásd ezen a helyen) kívül a magyar sajtó egyetlen képviselője sem jelent meg a rendezvényen. Ezzel kapcsolatban Csuzi Attila, a Férfihang Civil Társaság elnöke utóbb kifejtette, hogy szinte semmi sem változott azóta, hogy hét évvel korábban létrehozták a Férfihang.hu-t: ha a férfiak érdekképviseletei szeretnék felvetéseiket eljuttatni a közvéleményhez, akkor szinte csak a saját sajtójukra számíthatnak. Véleménye szerint a magyar sajtó súlyosan vét etikai kötelezettségeivel szemben, amikor saját létét vagy nem létét ugyan közügyként tálalja, de például olyan fontos közéleti kérdésekben teljes érdektelenséget mutat, mint a férfi érdekképviseletek sürgető társadalmi felvetései és demonstrációi.

A rendezvény beszédeit meghallgatva és a beterjesztett petíciókat áttekintve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az apajogi, férfijogi szervezetek felvetései több minisztériumot is érintenek, emiatt minisztériumok közötti párbeszédre, egyeztetésre is szükség lesz, emiatt két-három hónap múlva várhatnak választ a férfiszervezetek.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »