Igen népszerű az SZMPSZ Jókai és kora irodalmi és műveltségi vetélkedője

Igen népszerű az SZMPSZ Jókai és kora irodalmi és műveltségi vetélkedője

A komáromi Jókai Mór Alapiskola és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az idei évben immár 17. alkalommal szervezte meg a Jókai és kora irodalmi és műveltségi vetélkedőt a komáromi tanintézmény épületében. Az irodalmi értékeket és az olvasást népszerűsítő vetélkedőbe 13 iskola kapcsolódott be, az országos döntőn 9 oktatási intézmény háromfős csapata mérettetett meg.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke a vetélkedő nyitányaként az olvasás fontosságáról szólt. „A mi Jókaink 119 éve nyugszik a Kerepesi temető nemzeti panteonjában, olvasótábora azonban nem széledt szét. A világirodalom nagyjaival együtt vetélkedett sikeresen az olvasók kegyeiért – nem eredménytelenül” – szögezte le.

„Ti, akik oly sokat tudtok az író életéről és munkásságáról, bizonyára szorgalmas olvasók vagytok. Aki olvas, többet tud a világról, az emberi jellem változatosságáról, a jóról és a rosszról, a bűnről és az irgalomról, a fényről és az árnyékról – sokkal többet, mint mások” – folytatta.

Az irodalmi és műveltségi vetélkedőt 2005 óta szervezi közösen a pedagógusok szövetsége az írófejedelem nevét viselő tanintézménnyel.

„A Jókai iránti tisztelet jeléül szervezzük meg a rendezvényt. Jókai egyike a magyarság legnagyobb és legtermékenyebb íróinak. A vetélkedővel is szeretnénk ráirányítani a figyelmet Jókai munkásságára, az életére, amely példa a tanulóifjúság előtt. Az olvasás népszerűsítése és a szövegértés fejlesztése szintúgy a céljaink között szerepel” – nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Vörös Mária, az SZMPSZ alelnöke, a verseny koordinátora.

Hozzátette, minden évben egy-egy Jókai mű köré szerveződik a verseny. A kiválasztott regény és Jókai életrajza a felkészülési anyag a versenyhez.

Hírdetés

A vetélkedő két fordulóból áll, az iskola fordulókat követi a komáromi országos döntő. Idén 13 iskola kapcsolódott be a versenybe. A május 26-ai döntőn 9 iskola csapatai vettek részt. Csapatonként három felső tagozatos diák, avagy a nyolcéves középiskolák ennek megfelelő évfolyamaiból érkező tanuló vetélkedett.

Vörös Mária a feladatokkal kapcsolatban kifejtette: mindig nagyon változatos feladatsort állítanak össze a komáromi iskola tanárai. Irodalmi kérdések mellett a műveltségre, a tanulók szókincsére, az anyanyelven való jártasságra irányítva a figyelmet. Ugyanakkor kreatív és játékos feladatok is vannak. A döntőre érkező csapatok az idén egy prezentációval is készültek. Minden esztendőben van egy elkészítendő házi feladat a döntő előtt.

A döntőbe az alábbi csapatok érkeztek: a pozsonyi Duna Utcai Alapiskola és Gimnázium,  gútai Corvin Mátyás Alapiskola, a Lakszakállasi Alapiskola, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, a komáromi Selye János Gimnázium, a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola, a Kétyi Református Egyházi Alapiskola és Óvoda, a Dunamocsi Alapiskola és a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont.

A pénteki döntőt háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke Juhász Mónika, a Jókai Mór Alapiskola magyar szakos tanára volt, társa Kustyán Ilona, a komáromi Selye János Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, valamint Ibolyáné Csipke Jolán, a Jókai Mór Alapiskola nyugalmazott tanára volt.

Az SZMPSZ  jóvoltából minden döntőbe jutó csapat tagjai és a felkészítő tanárok is könyvjutalmat és emléklapot kaptak.

A díjátadás után a résztvevők megkoszorúzták Jókai Mór domborművét az alapiskola előcsarnokában.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »