Igen népszerű a parlagisas-kamera

Igen népszerű a parlagisas-kamera

 

A szakemberekkel együtt mintegy 90 ezren követik figyelemmel rejtett kamerák segítségével a parlagi sasok életét a Jászságban. A készülékek azt is felfedték, „kik” dézsmálták meg a madarak számára kihelyezett pulykatetemeket.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fűtött szobából, rejtett kamerákkal követik nyomon a parlagi sasok életét a természetvédők és természetfilmesek. Nincsenek egyedül. Eddig közel 90 ezer néző volt rá kíváncsi, hogy boldogulnak ezek a pompás nagyragadozók a Jászságban. A kamerákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely telepítette, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság segítségével – írják a szakemberek közleményükben.

Az élő közvetítést figyelve a természetfilmesek szokatlan dologra lettek figyelmesek. A sasok számára kitett pulykatetemekből több az éjszaka folyamán eltűnt. Mikor aktiválták a kamerákon az éjjellátó funkciót, lelepleződtek a “bűnösök”. Vörös rókák játsszák valahogy ki az etetőhely körül kifeszített villanypásztort. És mint a legfrissebb videókból látszik, evés után a vörös bundásoknak még egy kis játékra is van ideje.

Jelenleg két kamera ad élő adást a parlagi sasok kedvelt költőterületéről, a Jászságból. Az egyik egy etetőt mutat, ahol nemrégiben egy parlagi sas és egy róka találkozott. A felvételek bejárták a hazai sajtót.  „Az etető létrehozására azért volt szükség, mert sajnos az utóbbi időben megnövekedett a mérgezések száma, ami a téli táplálékínséges időben még nagyobb veszélyt jelent a sasokra. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk biztonságos táplálékot kínáló etetőt” – mondta Horváth Márton, a HELICON Life program vezetője.

„Villanypásztorral próbáljuk elérni, hogy a kitett hús csak a madarak számára legyen elérhető, de úgy látszik, a védelmi rendszernek valahol van egy gyenge pontja, amit a rókák kihasználtak” – tette hozzá Juhász Tibor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

Hírdetés

„Sokan követik az élő adást, de előfordul, hogy nem látnak mindig sast. A holló és a szarka gyakori szereplő a felvételeken, de a sashoz bizony szerencse kell. Ha telitömte a begyét, akár 2-3 nap is eltelik, mire újból leszáll az etetőhöz. A várakozás éppen ezért izgalmas” – mondta Kiss Ágnes természetfilmes, aki folyamatosan szemmel tartja a kamerák képét.

Eddig csak fiatal egyedeket lehetett látni az etetőnél, az öregek még nem merészkedtek le, de ez betudható az enyhe télnek is. „Az utóbbi napok legizgalmasabb pillanatai az éjszakai közvetítések során történtek. Bepillanthattunk a rókák éjszakai viselkedésébe, a két felágaskodó róka táncszerű viselkedése pedig egészen váratlanul ért minket, a filmműhelyben még senki sem látott ilyen jelenetet” – tette hozzá Ágnes, aki ha nincs gépközelben, a mobiltelefonján tartja szemmel az etetőhelyet.

Az online közvetítésért felelős Tóth Zsolt Marcell is pontosan tudja, mi történik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által felügyelt etetőn. „A róka és a sas összecsapása tényleg különleges volt, de azóta már túl vagyunk egy újabb „csúcstalálkozón”. Pár nappal ezelőtt egyszerre négy sas volt az etetőn. Három parlagi sas és egy rétisas. Az ilyen pillanatokért éri meg ez a sok munka” – mondta a díjnyertes természetfilmes, aki régóta készült rá, hogy egyszer a monitor előtt ülve, az egér kattintgatásával készítsen természetfilmet. „Sokat köszönhetünk a Ustream-nek, ahol felismerték, milyen különleges tartalmakat tudunk szolgáltatni. Olyan felhasználói felületet kaptunk a magyar-amerikai startup cégtől, ami több kamerát is könnyedén kezel, korábbi anyagokat vissza lehet rajta nézni, és ismételni. Ezek tovább növelik a sasbarátok amúgy is népes táborát” – tette hozzá.

„Az élő HD adás sokáig csak álom volt. Hogy ezt sikerült megvalósítani, az folyamatos fejlesztő munka eredménye” – hangsúlyozta Magyar Csaba, az iOutlet munkatársa, akinek több hónapos munkája van abban, hogy a közvetítés megbízhatóan működik.  „Az adás jelenleg nappal működik, sajnos a napelemek a téli időszakban túl kevés energiát termelnek a folyamatos közvetítéshez. Ahogy egyre nyúlnak a nappalok, már éjszaka is teszteljük a kamerarendszert. Bővítettük az akkumulátorparkot, folyamatosan fejlesztünk, és ha minden jól megy, tavasztól már éjjel-nappal adni fogunk”- tette hozzá.

A másik kamera egy fészket mutat, ami a természetvédők reményei szerint hamarosan egy parlagisas-pár otthona lesz. A természetfilmesek tavaly két hónapon keresztül közvetítettek egy sikeres költést, és legalább ekkora siker volt, hogy működő kamerát hagytak egy használaton kívüli sasfészken is. A felvételekkel sikerült bebizonyítaniuk: a sasfészek a sasok távollétében sem üres. Éppen ellenkezőleg, mágnesként vonzza a különféle fajokat.

Az élénk madárjárás magukat a természetvédelmi szakembereket is lenyűgözte, és külön cikkben számoltak be a sasfészek vendégeiről. A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – az Európai Unió Life Nature alapjának támogatásával -, a saskamerákon kívül kameracsapdákat is működtet országszerte.

(Forrás: Híradó.hu)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »