Igen az életre – Egyházmegyei női lelkinapot tartottak Nyíregyházán

Igen az életre – Egyházmegyei női lelkinapot tartottak Nyíregyházán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából rendezett női lelkinap mintegy négyszáz résztvevőjét március 25-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A rendezvényen Keresztes Ilona életvédő, Prima Primissima díjas újságíró tartott előadást.

A főpásztor elmondta, hogy  Keresztes Ilona hangjával első alkalommal a Kossuth rádióban találkozott, ahol Ilona 23 éven keresztül szerkesztette a Vendég a háznál című műsort. „Ennek a műsornak a címe is utal arra, hogy a gyermek vendég a háznál, mert megszületik, gondoskodnak róla a szülei, aztán valaki »bejelentkezik« érte és elviszi. Ez az élet rendje, ezért érdemes élni” – fogalmazott a megyéspüspök, és kérte az előadót, hogy beszéljen az élet védelméről, az Istennek odaadott élet nagyságáról, öröméről, nehézségeiről és Jézusról, a szeretet forrásáról.

Keresztes Ilona újságíró – mint fogalmazott – minden reményét felülmúlta a telt ház, a négyszáz fős közönség, ami azt is mutatja, hogy az egyházmegyében erősek a nők, és fontosnak tartják, hogy a női létről gondolkodjanak.

Az előadó az élet védelmében szólt a közönséghez, és bevezetőül elmondta, hogy annak az igazságnak a kimondása, hogy az élet kezdete a fogantatás, megosztja a társadalmat. A közszolgálati műsor struktúrája, annak egyik szabálya, hogy a konszenzusos témákat tudják felvállalni, a megosztó témákat csak néha, mert a közszolgálati műsorkészítés tekintettel van mindenkire. Éppen ezért korlátozott az, hogy mikor mondhatják ki a tiszta, egyenes igazságot például a gyermek életének kezdetéről.

Keresztes Ilona éppen ezért úgy döntött, hogy a benne lévő küldetést és minden energiáját, erejét a magzati élet védelmére fordítja. Így került az EWTN Katolikus Televízióhoz, ahol életvédő műsort készített, de az rövid időn belül megszűnt a csatornánál. Jelenleg az Együtt az Életért Egyesület alelnöke. Az egyesület vezetőjével, Frivaldszky Edittel együtt határozták el, hogy ezt a témát soha többé nem bízzák másra, saját kézben tartják. Örömmel jelentette be, hogy hamarosan elindul az Egy élet című videosorozat a YouTube-on, életvédő tartalmakkal, tanúságtételekkel, szakértői beszélgetésekkel.

Az egyházmegyei női lelkinapon Keresztes Ilona két részben beszélt a jelenlévőkhöz, előadását Teréz anya imájával kezdte, amely – mint mondta – minden egyes életvédő rendezvény kezdetén elhangzik: »Uram, vezess engem a halálból az életre, a hazugságból az igazságra! Vezess engem a kétségbeesésből a reménységre, a félelemből a bizalomra! Vezess engem a gyűlöletből a szeretetre, a háborúból a békébe! Engedd, hogy béke töltse be a szívünket, a mi világunkat és az egész világmindenséget! Béke, béke, béke! Ámen.

Ezt a békét nekünk, nőknek kell megteremtenünk – fogalmazott az előadó, majd abban is erősítette a nőket, hogy beszéljenek, álljanak ki az élet védelmében: „Sajnos azt látjuk, hogy a világban össztűz alá vették a családot, a nőiséget, az önazonosságot, az emberi életet. Körülvesznek bennünket azok a propagandák, amelyeket nem tudunk kikerülni, éppen ezért nekünk az a dolgunk, hogy beszéljünk az élet védelmében, mert ha nem tesszük meg, akkor eljutunk ahhoz a ponthoz, amikor a gyermekeink már nem értik, hogy mi az igazság. Sajnos már ott tartunk, hogy a mai fiatalok egy része nem biztos abban, hogy fiú-e, vagy lány.” 

Hírdetés

Keresztes Ilona előadásáról a teljes beszámoló ITT olvasható. 

Az előadást követően Palánki Ferenc megyéspüspök szentmisét mutatott be a társszékesegyházban. A főpásztor homíliájában egy kert képével szemléltette az életet, ahol az ember csodálatos üdvösségtörténete elkezdődött, majd elmélkedésében visszatért egy másik kerthez, ott az Isten szeretetének és az ember válaszának a története vált teljessé: Isten egy kertbe telepítette a világ gyönyörű növényeit, állatait és a teremtés koronáját, az embert. Isten nap mint nap lejárt ebbe a kertbe, és párbeszédet folytatott a barátjával, az emberrel, akit a saját képmására és hasonlatosságára teremtett. Amikor az ember bűnbe esett, akkor megtört a harmónia, és megszűnt a párbeszéd.

„Földre hullott istencseppek vagyunk, fölismerjük a hasonlóságunkat az Istennel, miként a harmat a tengerrel” – idézte Legeza József atyát a főpásztor. Isten így akar bennünket látni, hogy végre felfogjuk az üzenetét, hogy ő szeret minket, és akkor megértjük, hogy mit gondolt, tervezett rólunk, mert mindannyiunknak végtelen értéke van. Megismételhetetlenek vagyunk.

Az a temető a feltámadás helye lett, ahol az Isten szeretetének és az ember válaszának a története teljességgé vált – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök.

Palánki Ferenc szentbeszéde teljes terjedelmében ITT meghallgatható. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »