Ifjúsági fesztivál Sepsiszentgyörgyön: szeptemberben rajtol a Sepsi Tabakó

Ifjúsági fesztivál Sepsiszentgyörgyön: szeptemberben rajtol a Sepsi Tabakó

Sepsiszentgyörgy emblematikus épülete, az egykori dohánygyár udvara és terei fogadják be szeptember 1–3. között a város első ifjúsági fesztiválját, a Sepsi Tabakót – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők. A megyeszékhely önkormányzata partnerségben a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) valamint a VIBE fesztivállal olyan újszerű rendezvénnyel szólítja meg a fiatalokat, mely révén a zene és szórakozás mellett szakmai programokat és interaktív előadásokat is biztosítanak a látogatóknak.

Már a múlt évi ifjúsági konzultáció során megfogalmazódott a szabadidő eltöltésére alkalmas események iránti igény, ennek nyomán született meg egy olyan ifjúsági fesztivál ötlete, mely kilép a hagyományos keretekből – vázolta felvezetőjében Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Leszögezte, a szórakozás és buli mellett a közös gondolkodásnak, a tanulásnak is szeretnének teret biztosítani a Sepsi Tabakó révén. Elmondta azt is, többszintes fesztiválról van szó, melyben három műszak alatt biztosítanak különféle programokat. Az első, délelőtti műszakban a szakmai előadásokra, interaktív, közös tanulásra összpontosítanak, és neves előadók is itt lesznek. Délután és este, azaz a második műszakban az élő zenéé a főszerep, helyi és magyarországi előadók lépnek majd fel, míg a harmadik, éjszakai műszakban lemezlovasok gondoskodnak a szórakozásról.

Antal Árpád polgármester kifejtette, az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, ő maga pedig nagyon fontosnak tartja, hogy egy fesztivál ne kizárólag csak a bulizásról szóljon. „Amikor a dohánygyárat megvásároltuk, azt ígértük, az ifjúság annyit tölt be a térből, amennyit be tud vállalni” – idézte fel.

Hírdetés

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, s mint azt az erdélyi tevékenységért felelős igazgató, Talpas Botond elmondta, az MCC-nek fontos volt, hogy Székelyföldön is hangsúlyosan jelen legyen, Sepsiszentgyörgy pedig a legelső székelyföldi helyszínük volt, miután az önkormányzat és a helyi közösség is megkereste a szervezetet. Kifejtette, feladatuknak tekintik, hogy azok a nagyon tehetséges fiatalok, akik képzési programjukból kikerülnek, megtalálják számításukat abban a közösségben, ahonnan érkeztek, legyenek a helyi közösség értelmiségei, közösségi vezetői, akik feladatokat vállalnak, vagy akár azok a vállalkozók, akik szülővárosukat, a régiót tekintik kiindulópontnak. Mivel tanévindító esemény is lesz a fesztivál, középiskolás és egyetemista diákjaikat is elhozzák az eseményre. Céljuk, hogy a Tabakót tartalommal gazdagítsák, ehhez a tapasztalatuk és tudásuk is megvan, előadásokat szerveznek helyi, magyarországi, nemzetközi előadók részvételével, de kiállítást, művészeti foglalkozásokat is kínálnak, illetve programokat a fiatal családok számára – vázolta.

Szívesen csatlakoztak a fesztiválhoz, mert fontosnak tartják, hogy egész Erdélyben minőségi rendezvények legyenek – mondta Rés Konrád Gergely, a VIBE fesztiváligazgatója. Megjegyezte, egy fesztivál olyan fiatalokat is el tud érni, akik a közösségi élet szervezésében nem biztos, hogy részt vesznek, ám egy ilyen rendezvénybe nagyon sokan be tudnak kapcsolódni, közösségi élménnyel gazdagodnak. Úgy vélik, éppen utóbbi a legfontosabb feladata ezeknek a fesztiváloknak, a zenei és szakmai programok mellett a közösségi élmény megtapasztalására biztosítanak lehetőséget, s ezáltal tudnak kötődni a fiatalok városukhoz, közösségükhöz. A VIBE a zenei programok szervezését vállalta a Sepsi Tabakón, közreműködésükkel a legjobb hazai és magyarországi együttesek koncerteznek majd szeptember elején a dohánygyári színpadokon, mások mellett a Punnany Massif, a Margaret Island, az Anna & The Barbies, az Irie Maffia és a Szempöl is fellép.

A sajtótájékoztatón hivatalosan is elérhetővé tették a fesztivál honlapját (tabako.ro), mely szerint a rendezvény három napján három színpadon 28 fellépőt láthatnak az érdeklődők, s mintegy félszáz programot is kínálnak. A jegyek és bérletek értékesítése jövő hónap elején kezdődik.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »