Idősekre leselkedő szélhámosokra figyelmeztet a rendőrség

Idősekre leselkedő szélhámosokra figyelmeztet a rendőrség

POZSONY. Az utóbbi idõben elszaporodtak az idõs embereket megcélzó csalások – hívja rá fel a figyelmet a rendõrség.

Amint arról Radko Moravèík, zsolnai rendõrszóvivõ tájékoztatott, az efféle csalások ékes példája, amikor is az ismeretlen tettes például felhívja áldozatát – zömében vezetékes telefonjára – majd közli vele, hogy egy rokona, például az unokája közúti balesetet szenvedett, aminek következtében kártérítést kell fizetni annak érdekében, hogy az unoka ne kerüljön rács mögé. Ezt követõen közli vele a számlaszámot, amelyre a szóban forgó összeget folyósítani kell. A csalás áldozatával való személyes konfrontációra nem kerül sor, miután a teljes beszélgetés regisztrálatlan telefonszámon keresztül zajlik.

A rendõrség közlése szerint ilyen esetben fontos mielõbb leellenõrizni, hogy valóban a rokon barátja, ismerõse hívott-e. „Hívja fel és tudakolja meg, hogy hívott-e. Ha nem, akkor azonnal értesítse a rendõrséget a 158-as telefonszámon. Soha ne adjon pénzt ismeretlen személynek, még akkor sem, ha azt állítja, hogy egy ismerõse küldte, ugyanis csalóról lehet szó“ – figyelmeztet a rendõrség.

Termékbemutatókon is sok a csalás

A csalás egy következõ módja hamis termékbemutatók, ínyencségeket bemutató rendezvények, jutányos vásárlások, vagy ellenállhatatlan utazási ajánlatokra csábító akciók megrendezése, amelyek mindezen felül még ingyenes ajándékkal is kecsegtetnek. A termékbemutató végeztével azonban utólag drága áru megvásárlására veszik rá a gyanútlan áldozatukat.

„Értekezzen ismerõseivel, ellenõrizze az interneten vagy a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) révén a meghívón feltüntetett, szervezõvel, illetve ajánlatával, termékeivel kapcsolatos adatokat. Ha kétségei támadnak, inkább hagyja figyelmen kívül az ajánlatot. Ne vásároljon termékeket csupán azért, mert az ára le van szállítva“ – hangsúlyozza a rendõrség, hozzátéve, hogy nem ajánlja, hogy az efféle rendezvények szervezõinek személyes okmányainkat a kezébe adjuk. „Ha valamit vásárol, mindig követelje meg, hogy a vásárolt termékrõl számlát kapjon. Ne egyezzen bele annak lehetõségébe, hogy elszállítsák a bankba vagy a lakhelyére azzal a céllal, hogy aztán az áruért cserébe pénzt, vagy elõleget fizessen az illetõknek. Minden dokumentumot alaposan olvasson el, mielõtt bármit is aláírna“ – jegyzi meg a rendõrség.

Hírdetés

Szerelõknek, mérõállás-leolvasóknak álcázva

A csalás egy további módja az, amikor a csalók becsengetnek az áldozathoz, majd például a gázmûvek, az elektromos mûvek, a vízmûvek vagy más egyéb társaságok alkalmazottként mutatkoznak be azzal a céllal, hogy leolvassák az illetõ gáz-, víz-, vagy villanyóráját, esetleg azzal indokolják meg jelenlétüket, hogy az illetõ elmaradását rendezze, vagy, hogy az általa befizetett átalányból származó többletet visszafizessék neki.

„Ne engedje be az ilyen személyeket lakásukba, házukba, hacsak nem biztosak abban, hogy említett társaságok tényleges alkalmazottai. Igyekezzen állítását felülvizsgálni az adott társaságnál, vagy a községi hivatalnál, vagy kérje meg arra szomszédját, vagy rokonát, hogy az ilyen személy beléptekor jelen legyen. Ha gyanút fogott, ne nyisson ajtót és értesítse a rendõrséget a 158-as telefonszámon“ – hangsúlyozza a rendõrség.

A rendõrök egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy az említett társaságok alkalmazottai lehetõség szerint a lakásunkon, házunkon kívül esõ közös helyiségek vagy közterületek érintésével végzik el a leolvasást. A lakóházak, családi házak területére sohasem lépnek azzal a szándékkal, hogy valakitõl készpénzes úton elmaradást követeljenek, vagy annak többletbefizetés címén pénzt fizessenek ki.

A rendõrség tájékoztatása szerint ilyen esetben fontos, hogy a potenciális áldozat a lehetõ legtöbb ismertetõ jegyet memorizáljon, illetve feljegyezzen magának a gyanús illetõvel, vagy illetõkkel kapcsolatosan, így például nem árt feljegyezni jármûvük rendszámát, színét, típusát, de minden további olyan információt is, amelyek segítségére lehetnek a rendõrségbe a szóban forgó személyek mihamarabbi felkutatásában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »