Ideológiai alapú, digitális könyvégetést hajtott végre az Amazon

Népszerűsíteni lehet, megkérdőjelezni nem – a transzneműség kockázatait bemutató könyvet törölt kínálatából az Amazon könyvkiadó vállalat. Ryan T. Anderson Amikor Harryből Sally lett: válasz a transznemű pillanatra című kötete valószínűleg azzal verte ki a biztosítékot, hogy azt állítja, a valódi nemváltás biológiai értelemben képtelenség. Ráadsául mindezt azok mondják el a kötetben, akik megbánták, hogy Harryből megpróbáltak Sallyre váltani.

Bizonyos mértékben meglepő volt, hogy eltűnt a könyv a kínálatból. Abban az értelemben is, hogy már három éve árulják minden gond nélkül és aztán hirtelen eltűnik – mondta Ryan T. Anderson a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ugyanakkor nem lepődött meg, mivel – mint fogalmazott – mindannyian tudjuk, hogy a nagy technológiai cégek radikális baloldali ideológiát követnek, így csak idő kérdése volt, hogy elkezdjék megmutatni „izmaikat” avagy gyakorolni hatalmukat ideológiai meggyőződésük érdekében.

Úgy sejti, hogy miután a republikánusok elveszítették többségüket a szenátusban, a Fehér Házban sem Donald Trump ül már és a legfőbb ügyész pozícióját sem William Barr tölti be, úgy érzik, eljött az idő.

Mióta az Amazon levette a kínálatából a könyvet, egy héten belül több ezer példány fogyott el belőle, ami hallatlan dolog egy három éve kiadott könyv esetében. Szóval az Amazont nem izgatja annyira, hogy pénzt veszít azzal, hogy nem árulja a könyvet, sőt, minden erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy eltávolítsa.

Hírdetés

Megszüntette elektronikus könyvként és a hangoskönyvként való értékesítést, a puha és a kemény fedeles könyv kiadását, sőt, a használt könyvek piacára sem engedi oda vagyis nem lehetséges, hogy rajtuk keresztül cseréljen gazdát magánemberek között. A magyarázat semmi esetre sem gazdasági, hanem ideológiai.

Az Amazon egy héttel azután hozta ezt a döntését, hogy a képviselőház elfogadta azt az egyenlőségi törvényt, amely számukra prioritás volt, és amelyet Ryan T. Anderson egy a New York Postban megjelent irásában ellenzett.

Anderson szerint a törvénynek nincs köze az egyenlőséghez, inkább egy szélsőséges ideológiát tükröz. „Ha pédául egy férfi nőként azonosítja magát, akkor nőket megillető polgárjogi státuszt élvez. Ez éppen az egyenlőséget fordítja a feje tetejére” – fogalmazott.

A könyvégetés, legyen az digitális könyvégetés is, egy dermesztő üzenetként is értelmezhető a jövő nézve a könyvszerzők felé, a kiadók felé, hogy amennyiben nem a politikailag korrektnek mondott dolgokat jelenítik meg egy adott témában, akkor a világ legnagyobb internetes áruháza megvonhatja tőlük az eladási felületet.

Így ha ezt el akarják kerülni, nem biztos, hogy a kérdéses fejezetet be kellene rakniuk a könyvbe vagy akár a kiadónak egyáltalán meg sem kellene jelentetnie a könyvet az adott témáról. Az ellenérvek kifejtésére nem adnak elég teret.

Amikor a fősodor már nem engedi megjelentetni ezeket az ellenérveket, akkor létrejönnek más hálozatok és csatornák, és ez a folyamat már tart. Igaz a piacból való részesedésük kisebb, így az emberek többsége továbbra is a főáramlathoz tartozó forrásokból tájékozódik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »