Idén sem nyit a baróti strand

Idén sem nyit a baróti strand

A fürdőzni vágyó barótiak idén sem fognak megmártózni a város tulajdonában levő strandon: a létesítményt nem nyitják meg. A strand környéke most is olyan, mint az elmúlt évek bármelyikében: szomorú. A központi épület falai viharvertek és mocskosak, a medence üres, a valaha kóbort tartó fémvázak árván állnak, a fű közel méteres, a kerítés lécei hiányosak, a megmaradt festék is egyre csak pereg. Benedek-Huszár János polgármester úgy nyilatkozott, nem tett le sem a fürdőhely modernizálásáról, sem a tervezett fedett uszoda megépítéséről, de azokra még várni kell.

Benedek-Huszár János azt mondta, a városháza pénzügyi helyzete nem tette lehetővé, hogy idén jelentős összeget költsenek a strandra. Nagy gondot okoz az energiaárak hirtelen megnövekedése – a közvilágításra és a közintézmények villamosenergia- és fűtési számláinak kifizetésére a teljes évre tervezett összeget már az év első három hónapjában elköltötték –, emellett jelentős költségeket feltételeznek azok a pályázatok is, amelyeken a közeljövőben részt kívánnak venni. Csak a szigetelési programban szereplő tömbház pályázati iratcsomójához elkészített előtanulmányokra 85 ezer lejt fizettek nemrég, a továbbiakban pedig nyolc középület felújítását lehetővé tevő kiírásokon készülnek részt venni, amelyekhez szintén dokumentációt kell készíteni. Elsősorban arra költene, ami határidőhöz kötött, példaként az Országos Helyreállítási Terv kiírásait említette, mondván: az abból támogatott beruházásokat négy éven belül nemcsak meg kell valósítani, hanem az elszámolást is minden tekintetben le kell zárni.

Hírdetés

A polgármester úgy fogalmazott, ennek ellenére az elkövetkező években használhatóvá teszik a strandot és környékét, sőt, a fedett uszoda is el fog készülni. Utóbbival kapcsolatosan annyi bizonyos, hogy az Országos Beruházási Társaság (CNI) által támogatott létesítmény nem az iskola mellett fog megépülni, hanem a sporttelepen kell helyet kapnia. A változtatás azért szükséges, mert ha a tanintézmény területén épül meg, korlátozva lesz, ki mehet oda be, illetve feltétel az is, hogy környékén parkolókat alakítsanak ki.

A baróti strand felújítása és működtetése az elmúlt közel húsz évben valódi politikai kérdéssé nőtte ki magát. Az RMDSZ-frakció 2004-ben és az azt követő években azt szerette volna elérni, hogy a Nagy István polgármester vezette városháza a megyei tanács minden tervével egyetértsen, és legyen lelkes partner A borvíz útja programban. Az MPP-s polgármester a város érdekeivel ellentétesnek mondta a megyével való társulást: mint fogalmazott, a beruházás nem hozna valós nyereséget Barótnak, csak egyes politikusoknak. Az önrészt nagynak és indokolatlannak nevezte, s nevetségesnek vélte, hogy csendes játékok számára hatalmas termet, mellette parkot és borvízkóstolgatót kellene létrehozni Baróton. Miért nem Bibarcfalvára akarják vinni a sok pénzt, ahol szintén megszűnt a strand, a mellette valaha jó hírű, külföldi turistákat vonzó kezelőközpont, és jó minőségű borvíz is van? Miért Baróton akarnak addig fúrni, amíg borvizet nem találnak? (az Országos Ásványvíztársaság volt igazgatója, a baróti Nagy József beszélt erről az egyik tanácsülésen – szerk. megj.) – tette fel a kérdést többször is a volt polgármester, de valós választ sosem kapott.

A felmerülő költségeket végül a megyei tanács vállalta, a felújítás megtörtént, néhány évig a Nagy Istvánt váltó Lázár-Kiss Barna András polgármester idejében működtették is a strandot, de aztán arra hivatkozva, hogy drága a fenntartása s nem kapnak szakképzett személyzetet, ő sem támogatta az újranyitást. Utoljára 2016 júniusában írtunk arról, hogy nyitás előtt áll a strand, augusztus közepén pedig arról számoltunk be, hogy a szolgáltatást a felmerülő gondok miatt szüneteltetni kényszerül a polgármesteri hivatal.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »