Idén még egyszer emelkednek a nyugdíjak, jövőre viszont lehet, hogy csökkennek

Idén még egyszer emelkednek a nyugdíjak, jövőre viszont lehet, hogy csökkennek

A nyugdíjasok először augusztusban kapják meg az emelt összegű nyugdíjukat, de 2023. július 1-jétől visszamenőleg emelkednek. A Szociális Biztosító automatikusan átszámolja és a jogszabályoknak megfelelően dönt a nyugdíjak összegéről. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjban részesülőknek nem kell az emelést kérelmezniük.

A Szociális Biztosító augusztus elején kezdi meg az első határozatok kiküldését. A 2023. július 1-jétől a 2023. augusztusi nyugdíjkifizetésig a különbözet pótlék formájában kerül kifizetésre.

A nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk, a nyugdíj emelt összegét 2023. július 1-től visszamenőleg folyósítják, függetlenül attól, hogy a Szociális Biztosító mikor dönt a nyugdíj összegének emeléséről.

„Az emelésre a nyugdíjak rendkívüli valorizálása keretében kerül sor. Július 1-jétől a nyugdíjakat a 2022 júliusától idén március végéig mért nyugdíjinfláció mértékével valorizálják. A nyugdíjak így 10,6 százalékkal emelkednek másodszor.

Hírdetés

Mivel a valorizáció mindig az év elején zajlik, a rendkívüli valorizáció miatt 2024 januárjától valamivel alacsonyabb lesz a nyugdíjemelés.

„A nyugdíjak az idei év első hat-kilenc hónapjában mért nyugdíjinflációval emelkednek, és az adott nyugdíjas számára kedvezőbb százalékot választják ki. Az emelés januártól már csak a rendkívüli és a rendes valorizálással megállapított nyugdíj különbözetét teszi ki” – írja a Finsider pénzügyi portál.

Miért csökkennek a nyugdíjak?

Ez azt jelenti, hogy az újnyugdíjasok nyugdíja jövőre több tíz euróval alacsonyabb lehet. Mivel alacsonyabb lesz a nyugdíjinfláció százalékos aránya, a nyugdíjak valorizációja is alacsonyabb lesz.

Idén kétszer valorizálták, ezért magasabbak a nyugdíjak, ezért nem ajánlott megvárni a nyugdíjba vonulással a jövő évet, hanem már idén igényelni azt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »