Idén májusban helyenként száraz, helyenként nedves idő volt

Idén májusban helyenként száraz, helyenként nedves idő volt

Idén májusban helyenként száraz, helyenként nedves idő volt Mészáros Richárd2023. 06. 05., h – 15:31

2023 májusában helyenként száraz, helyenként nedves idő volt. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi oldalán. Ami a hőmérsékletet illeti, az SHMÚ szerint a májusi hónap normálisnak mondható.

Hírdetés

A legkevesebb csapadék Nagytárkányban (Veľké Trakany) volt (25,3 milliméter). Szintén nagyon kevés csapadékot mértek a butkai (Budkovce, 29,2 mm), a magasrévi (Vysoká nad Uhom), a dióskai (Orechová, 29,4 mm) és a szomotori (Somotor, 31,8) mérőállomásokon, de Lelesz (Leles) és Garány (Hraň) községekben is. A legtöbb csapadékot a libetbányai (Ľubietová – Chata pod Hrbom) mérőállomáson mérték (188,1 mm). De a havi csapadékmennyiség 140 mm felett volt a jasznái (Jasná) jarabói (Jarabá), a királykai (Králiky), a besztercebányai, a zólyommiklósi (Detvianska Huta), a klenóci (Klenovec) és a motyóki (Motyčky) mérőállomásokon is.

A legmagasabb átlaghőmérsékletet Ógyallán mérték (16,2 fok). A legmagasabb abszolút hőmérséklet pedig Garamkövesden (Kamenica nad Hronom) volt (29,7 fok). A legalacsonyabb átlaghőmérséklet 9,2 fok volt Felsőboca (Vyšná Boca) községben. A legalacsonyabb abszolút hőmérsékletet 1000 méteres magasság alatt pedig május 9-én mérték Hutty (Huty) községben (mínusz 4,9 fok).


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »