Idén is hitet erősítő alkalmakra várják a magyar híveket Pozba–Szentkúton

Idén is hitet erősítő alkalmakra várják a magyar híveket Pozba–Szentkúton

A 2023-as esztendőben is több magyar nyelvű egyházi alkalomnak ad otthont a Barsbaracska és Pozdba szomszédságában lévő Pozba–Szentkút. Május vége és október közepe között négy magyar nyelvű szentmisére hívják a hitük erősítésére vágyó magyar híveket.

„Szentkúton hagyományosan két magyar nyelvű szentmisét tartottak eleink. A pünkösdvasárnap és a Hétfájdalmú Szűz Mária tiszteletére celebrálták a szentmiséket. Az idei évben további két magyar nyelvű alkalomra kerül sor a zarándokhelyen” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Wurczer Péter, a magyar alkalmak szervezője.

Mint már beszámoltunk róla, 2022-ben pár évnyi kihagyás után újra magyar nyelvű szentmiséket is szerveznek a zarándokhelyen. Az egyes alkalmak a hit erősítése mellett  a közösségépítést is szolgálják.

Május 28-án, pünkösdvasárnap 18 órai kezdettel tartják az idei esztendő első magyar nyelvű szakrális eseményét a zarándokhelyen. A pünkösdvasárnapi szentmisét Švejdík József kisgyarmati plébános celebrálja. Mint a magyar alkalmak szervezője megjegyezte, a plébános több alkalommal szolgáltatott már misét Szentkúton, jól ismerik a helyi és környékbeli hívek is.

A tavalyi évben hatalmas lelki élményt jelentett a zarándokhelyre elzarándokolt mintegy 1200 hívőnek a Böjte Csaba ferences szerzetes által celebrált szentmise. Még 2022 júliusában megegyeztek abban, hogy a következő évben újra eljön Pozba–Szentkútra.

A Hétfájdalmas Szűz Mária ünnepén, szeptember 15-én, pénteken tartják meg a szentkúti főbúcsút. Az ünnepi alkalmat Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök vezeti.

Hírdetés

„Idén újdonságként a Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódva is szervezünk magyar nyelvű szentmisét” – fogalmazott a szervező. Az október 8-ai ünnepen Lépes Lóránt, a Mária Mirjam Rádió műsorigazgatója celebrálja a szentmisét.

Az előző évben többek között Šalka László, kanonok, plébános; Lehocky János, valamint a már említett Böjte Csaba közreműködött.

Mint Wurczer Péter megjegyezte: a zarándokhelyen folyamatosan tevékenykednek a fejlesztéseken. Idén már toalettek is várják a híveket. Kisebb felújításokat végeznek a két kápolnán. Önkéntesek bevonásával mindent megtesznek azért, hogy az idei zarándokszezonban szép környezet várja a hitük erősítésére, lelkük megnyugvására érkező híveket.

A zarándokhely történetéről ITT olvashatnak bővebben.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »