I. Felvidéki Népzenész Találkozó – hétvége a népzene jegyében

I. Felvidéki Népzenész Találkozó – hétvége a népzene jegyében

Komárom ad otthont február 3–4-én az I. Felvidéki Népzenész Találkozónak. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia támogatásával létrejövő jeles eseményről, Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, főszervező számol be.

 „Régóta tervezzük a Népzenész Találkozót. Olyan jó példák nyomán indultunk el, mint az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, a vajdasági találkozók és a Hagyományok Háza hasonló Kárpát-medencei kezdeményezései. Ezek az összejövetelek a szakma igazi fórumaivá váltak, ahol az egymástól messze tevékenykedő zenészek is meg tudtak vitatni szakmai kérdéseket.

Eljött az ideje, hogy e találkozót Felvidéken is megszervezzük.

Több mint három éve irányítom a Városi Művelődési Központ munkáját, s a fő céljaim között szerepelt, hogy Komárom ismét betöltse korábbi, évtizedekkel ezelőtt kivívott szerepét a népzene- és néptánchagyományok ápolásában. Az ifjabb generáció tanítása mellett nagyon fontosnak tartottam, hogy fesztiválok rendezésével is népszerűsítsük a műfajt. E koncepció nyomán az elmúlt évben szerveztük meg a szlovákiai Táncfórummal karöltve első ízben a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót, s úgy tűnik, ezzel az eseménysorozattal is hagyományt teremtettünk.

Hírdetés

A jelen rendezvény is ezeket a törekvéseket tükrözi, s szintén hosszú távú megvalósításban gondolkodunk.  Ebben kiváló partnerünk a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia, hiszen a szervezet szép eredményeket ért el az utánpótlás nevelésében. Segítségükkel központi műhelyek alakultak, amelyekben a fiatalok hétről hétre sajátíthatják el a népzene alapjait, mesterfogásait.

Nagyon várom az összejövetelt magam is, hiszen számos zenésszel több évtizede nem találkoztam. A kétnapos együttléttel a bevezetőben említett fórumot, szakmai színteret szeretnénk megteremteni, amelyről mindenki feltöltődve távozik. Különösen a fiatalok szerezhetnek életre szóló élményt, mely későbbi pályájukra is hatással lehet. Igen, individualista korunkban meg kell tanulni közösségben gondolkodni, élni.

Több száz fős közönséggel számolunk. A zenészek egymást is meghallgatják, s okulhatnak a hallottakból. A nézőknek pedig igényes műsorban lehet részük, s véleményt alkothatnak a felvidéki népzene eredményeiről, s törekvéseiről.”

(Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »