Huszonöt éves az alsópáhoki Kolping Hotel

Huszonöt éves az alsópáhoki Kolping Hotel

A szent őrzőangyalok ünnepén, október 2-án hálaadó szentmisét mutatott be Udvardy György veszprémi érsek az alsópáhoki Kolping Hotel megnyitásának 25. jubileuma alkalmából a helyi Szent Kereszt felmagasztalása templomban.

A szentmisén koncelebrált Wolfgang Kretschmer prézes (Németország); Eduard Birrer (Svájc); Kövesi Ferenc, a Magyar Kolping Szövetség prézese; Bóka Tibor alsópáhoki plébános és Tóth Tamás hévízi káplán. A hálaadó szentmisén jelen volt Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Kövesi Ferenc köszöntőjében elhangzott: „Kettős ünnepre gyűltünk össze: A német–magyar partnerkapcsolati találkozón születésnapot is ünneplünk, hiszen 25 éves az alsópáhoki Kolping Hotel. Szeretettel gondolunk vissza mindazokra, akik a kezdetekkor beletettek apait-anyait, hogy ez a komplexum elkészüljön.”

Udvardy György veszprémi érsek köszöntőjében elhangzott: Isten megáldja az emberi erőfeszítéseket. Ő adja ajándékba a kegyelmet, az inspirációt, az ötletet, de megáldja az ember erőfeszítését, különösen akkor, ha ez együttműködő testvéri közösségben történik.

Szentbeszédben a főpásztor úgy fogalmazott: Sokszor úgy érezhetjük, legfőképpen a gonosz lélek hatalma irányítja a világ törvényeit, folyását, és az ember csak alig tudja befolyásolni még a közvetlen környezetét is, és sokszor saját életére is úgy tekint, mint amit csak részben tud irányítani. Az ember Jézus Krisztus halálában és feltámadásában, illetve a mi feltámadásunk ígéretében mindent megkapott ahhoz, hogy uralkodni tudjon elsősorban önmagán, vágyain, elgondolásain, céljain, de legyen módja befolyásolni a közösség, a társadalom, a kultúra alakulását is.

Van módunk, lehetőségünk a világ erőivel szembeszállni, a krisztusi törvényeknek megfelelően élni – mutatott rá az érsek. – Amikor az ember megéli a kicsinységét, akkor képes igazán felismerni Isten szeretetét. A kicsiny gyermek, az Istenre hagyatkozó, az Istenben feltétel nélkül bízó ismeri fel Isten nagyságát.

Udvardy György érsek kiemelte: az isteni szeretet részesei vagyunk. Van módunk felismerni megajándékozott voltunkat, Isten nagyságát – és ezáltal saját emberi méltóságunkat és emberi küldetésünket.

Hírdetés

Ma is ez a misszió alapja: bátran végezzük missziós szolgálatunkat, mert ismerjük Krisztust, ismerjük az Atyát, megkaptuk a Lélek erejét, és tudjuk, hogy ezáltal uralkodni tudunk a gonosz lélek felett. Isten rendjét szeretnénk megvalósítani – hangsúlyozta a szónok.

Hozzáttete: a missziónak, amely Krisztustól származik, különböző formái vannak. Ez az egyik kiemelkedő forma, amelyet ma itt ünneplünk a Kolping-családdal együtt. Hálásak vagyunk e pihenőhely, e hotel létrehozóiért, hiszen az elmúlt 25 évben hány és hány csoport, család jött ide, akik az itt eltöltött időben megújulhattak egymás szeretetében, és megerősödtek missziós küldetésükben, a társadalom szolgálatában. Amikor a hotel 25 évnyi működését ünnepeljük, nem az épületet, hanem az embereket, a találkozásokat, az Istenhez hívást, a közösséget, a testvéri együvé tartozást, az együttműködést ünnepeljük.

Homíliája végén a veszprémi érsek rámutatott: szükséges, hogy Istenben erősödjünk, szükséges, hogy tisztázzuk szándékainkat, hogy mindaz, amit teszünk, a krisztusi missziót szervesen erősíti, építi-e.

A hálaadó szentmise végén Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) igazgatója, a Magyar Kolping Szövetség országos alelnöke köszönetét fejezte ki a főpásztornak, hogy figyelemmel kíséri munkájukat és részt vesz a közös ünneplésben.

*

A szentmisét követően került sor az alsópáhoki Kolping Hotel jubileumi ünnepségére.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »