Huszonhét orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból

Huszonhét orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból

Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból – közölte Anatolij Antonov orosz nagykövet a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

A misszióvezető szerint a diplomaták családtagjaikkal együtt január 30-án fognak elutazni. Az egyesült államokbeli diplomáciai képviseletek további 27 alkalmazottjának június 30-án kell majd elhagynia az állomáshelyét.

Antonov hangsúlyozta, hogy az orosz diplomáciai képviseletek káderhiánnyal küzdenek. Nehezményezte, hogy a házastársak vízumának megvonása, illetve az a tény, hogy gyerekek nem kaptak beutazási engedélyt, családok szétszakadásához vezetett.

Antonov kifogásolta, hogy az amerikai fél továbbra is ellenfélként tekint Oroszországra és az amerikai hivatalnokok kizárólag az őket érdeklő kérdésekről hajlandóak alapvetően Moszkvának a nyugati orosz határok mentén folytatott „agresszív” politikájáról tárgyalni, ami megnehezíti a kétoldalú kapcsolatok alakítását.

Hírdetés

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke vasárnap a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: biztos abban, hogy Moszkva megfelelő és arányos választ fog adni a lépésre.

Válaszul az orosz diplomaták korábbi kiutasítására, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, Moszkva áprilisban korlátozta orosz állampolgárok alkalmazását a moszkvai amerikai nagykövetség számára. Augusztus 1. óta a képviseleten 120 munkatárs dolgozik, ami öt év óta a legalacsonyabb létszám. 2017-ben még tízszer ennyien voltak. A csökkenésre hivatkozva a diplomatavízumokon kívül minden más amerikai beutazási engedély kiadása leállt Moszkvában.

Oroszországnak október végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint mintegy 200 diplomatája volt az Egyesült Államokban, de ebben a számban benne foglaltattak az ENSZ mellett működő állandó képviselet alkalmazottjai is.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »