Húsz év után kegyelmet kapott egy nő, akit tévesen ítéltek el gyerekei meggyilkolásáért

Húsz év után kegyelmet kapott egy nő, akit tévesen ítéltek el gyerekei meggyilkolásáért

Húsz év után kegyelmet kapott egy nő, akit tévesen ítéltek el gyerekei meggyilkolásáért Mészáros Richárd2023. 06. 05., h – 09:21

Ausztráliában húsz év után szabadon bocsátottak a börtönből egy asszonyt, akit négy gyereke meggyilkolása miatt ítéltek el, ám egy újabb vizsgálat alátámasztani látszik Kathleen Folbigg vallomását, mely szerint a gyerekek természetes úton haltak meg.

Az új vizsgálat szerint az 1989 és 1999 között meghalt gyerekek közül kettő szívleállást okozó, CALM2-G114R nevű genetikai rendellenesség miatt halt meg, a harmadik pedig egy neurogén eredetű rendellenesség miatt. A vizsgálat szerint ezek után legalábbis kétséges, hogy az asszony megölte volna negyedik gyermekét.

A 2003-ban elítélt Folbiggnak Új-Dél-Wales állam főügyésze, Michael Daley adott kegyelmet, bejelentésében pedig kiemelte, hogy a lépés azt mutatja, az ország igazságszolgáltatása jól működik.

Hírdetés

Hozzátette: a történteket látva, képtelenség nem együttérezni Kathleen és Craig Folbigg-gal.

Kiemelte, hogy a feltétel nélküli kegyelem nyomán Folbigg azonnal szabadon távozhatott, az ítéletet azonban nem semmisítik meg.

Folbigg eredetileg 40 év börtönbüntetést kapott, melyet 2005-ben 30 évre csökkentettek. Így 2033-ban szabadult volna, kegyelmet pedig legkorábban 2028-ban kérhetett volna.

Az asszony végig tagadta bűnösségét.

Tavaly márciusban csaknem száz tudós – köztük két Nobel-díjas – levelet intézett az ausztrál hatóságokhoz, melyben Folbigg szabadon bocsátását kérték.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »