Hunter Biden bűnösnek vallotta magát a bíróságon – akár 17 évet is kaphat

Hunter Biden bűnösnek vallotta magát a bíróságon – akár 17 évet is kaphat

Hunter Biden, Joe Biden leköszönő amerikai elnök fia bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott adóelkerülési vádakban csütörtökön – írja a The Wall Street Joournal (WSJ). Még mielőtt érdemben elkezdődhetett volna a demokraták számára nyilvánvalóan rendkívül kényelmetlen per, Biden elnök fiának ügyvédje meglepő és különös vádalkut kötött: Hunter Biden továbbra is ártatlannak vallja magát, de elismeri, hogy az ellene felhozott bizonyítékok elegendőek ahhoz, hogy bűnösnek ítéljék. Ez azonban csak kozmetikai célú szófacsarás, az ügyészek nem is fogadták el, így végül az elnök fia kénytelen volt beismerő vallomást tenni.

Az ügyészek alaposan meglepődtek a lépésen, és nem győzték hangsúlyozni, hogy Hunter Biden nem ártatlan, hanem bűnös. Végül az eredeti vádalkutól Bidenék ügyvédje eltekintett, hangsúlyozva, hogy egy ilyen adóper megterhelő lenne a Biden-család számára a bírósági meghallgatások miatt.

A védőügyvéd arról beszélt, hogy Hunter bűnösnek vallotta magát, hogy elkerülje a „kirakatpert és megvédje szeretteit a szükségtelen meghurcolástól”.

Az ítéletre mindenesetre még várni kell, a bíró az ítélethirdetést december 16-ára tűzte ki, nagyjából egy hónappal azelőtt, hogy Biden elnök hivatalosan átadná a stafétát utódjának.

Az elnök fia korábban januárban ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, amelyek szerint nem fizetett ki legalább 1,4 millió dollárnyi adót 2016 és 2019 között. A kilenc vádpontból álló ügyirat 3 bűncselekményt és 6 vétséget rótt fel az amerikai elnök fiának, ezek között szerepel az adóelkerülés és a kábítószerhasználat is.

Hírdetés

Az előbbi vád arról szól, hogy Hunter Biden több millió dollárnyi bevételt nem adózott meg. Ezekre a bevételekre külföldön tett szert (az ukrajnai Burisma-botrány) 2016 és 2019 között, majd 2020-ban hamis adólevonási papírokat nyújtott be, hogy elkerülje az adófizetést. Az adó csökkentésére olyan kiadásokat akart levonni az adóalapból, mint sztriptíz-táncosok kifizetése és szexklub-tagság.

Az adóelkerülés vádja ráadásul már arra az időszakra tehető, amikor Hunter Biden hivatalosan már józan volt, vagyis nem állt kábítószer hatása alatt. Az adót az ellene induló eljárás ideje alatt végül befizette, de ez nem jelent enyhítő körülményt a bíróság előtt.

A fent említett vádak összesen 17 évre is rács mögé küldhetik Hunter Bident, akit néhány hónappal ezelőtt Észak-Karolinában, Wilmingtonban bűnösnek találták lőfegyverrel való visszaélés ügyében. Ebben az ügyben november 13-án lesz ítélethirdetés, a maximálisan kiszabható büntetés 23 év, de valószínűleg ennek legfeljebb a töredékét kapja az amerikai elnök fia.

Joe Biden váltig állítja, hogy nem fogja elnöki kegyelemben részesíteni fiát, ám erre nem érdemes mérget venni – Hunter Biden az egyetlen élő fia, az idősebb gyermeke életét vesztette.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »