Az alsóbodoki zarándokközpont bejárása képeken

Az alsóbodoki zarándokközpont bejárása képeken

Ez előtt hét évvel, 2017. szeptember 16-án helyezték örök nyugalomra Esterházy János földi maradványait, akkor halálra ítélésének hetvenedik évfordulóján, az alsódoboki Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna sziklasírjában ünnepi gyászmise után. A szolgálatot Marek Jędraszewski krakkói érsek, Bíró László magyar és František Rábek szlovák püspök végezték. 

Az évforduló kapcsán Esterházy János Zarándoknapot szervzetek 2024. szeptember 13-14-én az Esterházy János Zarándokközpontban. Az esős időjárás miatt a frissen felállított rendezvénysátorban, módosított programmal, de megvalósult a megemlékezés a tanúságtételekkel, az Esterházy János Emlékérem díjátadóval és az ünnepi hálaadó szentmisével, aminek a főcelebránsa Dr. Várszegi Asztik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát volt.

Az Esterházy János Emlékérem díjátadó-ünnepsége és szentmise Alsóbodokon képeken

Hírdetés

Az Esterházy János Zarándokközpont folyamatos fejlődésen, építkezésen esik át, nemzetközi zarándokhellyé vált a Zoboralján.

A domboldra Esterházy-kálvária és kápolna épült. A kápolna alatt Jézus testét őrző sziklasírra emlékeztető hatalmas kövek alkotta barlangsír van, amely Esterházy János meggyötört testének maradványait őrzi, s itt helyezték végső nyugalomra Paulisz Boldizsárt is. A kőfal a sírbolt feletti feszülettel, az élet halál felett aratott győzelmét jelenti. A kápolnadomb alján a fedett pódium és a Vasturul emlékmű a haza védelmében az első és második világháborúban elesett hősöknek állít emléket. A támfal – a Hősök fala – a két világháború eseményeinek ívét szimbolizálja.

A kálvária alatt az Esterházy-emlékmúzeum található, ott jártunk Molnár Imre éppen Bárkányi Józsefnek, a magyar nagykövetség besztercebányai konzuljának tartott bemutatót. A földszinten található a kiállítótér, az emeleten közösségi helyiségek a zarándokok számára. Továbbá kiépült a zarándokhely látogatóközpontja szálláshelyekkel, szolgáltató és pihenőbázissal.

Pósa Homoly Erzsó felvételei

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »