Hunčík Péter: Orbán-hatás

Hunčík Péter: Orbán-hatás

(…) Garri Kasparov egy beszélgetés során Orbánt orosz ügynöknek nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy ma Magyarországon oroszok által manipulált híreket terjeszt a média. Most pedig ehhez létrejött egy centralizált médiabirodalom. Ez már valóban ijesztő.

A Fidesz pár éve alatt átvette az oktatási rendszer felett az irányítást. Meglapította a Klebelsberg Központot, ami az összes állami iskolát irányítja az országban. Egységesen! Két évnyi húzd meg ereszd meg után kidobta az országból a CEU-t, amit Soros György alapított. (…) Orbán nyilván nem szenvedheti, hogy ellenségei saját országában tanuljanak. (És erre a veszélyre barátja, maga Putyin figyelemztette. A CEU-nak ugyanis sok orosz hallgatója van, akik visszatérve szülőhazájukba demokratikus ideológiákkal fertőzik meg a békés orosz nemzetet.)

(…) És ne feledkezzünk meg a kultúrharcról sem. A kulturális kommandók árgus szemekkel figyelik a színházak, mozik és kulturális intézmények műsorfüzeteit, és fellépnek a „liberális-bolsevista anomáliákkal” szemben. Az egyik legjelentősebb 20. századi költőről már megtudták, hogy alkoholista volt és zsidóbérenc, akit a magyar nemzet ellenségei vásároltak meg.

(…) Az Orbán-jelenség megjelenéséhez nagyban hozzájárult az Európai Unió és az USA lezser álláspontja a demokrácia kiüresedésével szemben. Például a Sargentini-jelentés jelentős változásokat hozhatott volna, és jelzésértékkel bírhatott volna a többi populista számára. De a Fidesz esetleges távozása igencsak meggyengítette volna az Európai Néppártot, ezért Orbánt csak kicsit megrótták, ahelyett, hogy kizárták volna a frakcióból és hogy rámutattak volna a számláján lévő milliárdokra (A szakértők szerint a magyar gazdaságot csak az uniós dotációk viszik előre.)

Hírdetés

(…) Nagyon érdekes, hogy Orbán befolyása milyen hatással van a kisebbségi magyarokra. Az etnikai pártok, akik 2010-óta élesen támadták a többségi nemzet pártjait, ma Orbán utasítására hallgatnak, mert a Fidesz most nem akar újabb frontot nyitni. Először az Unióval akar számot vetni.

Az már meg sem lep, hogy egy olyan régi ősellenség, mint az SNS Orbán mellett tört pálcát, végülis a párt képviselői számára Orbán követendő példaként jelent meg, akivel együtt akarnak dolgozni. Azért, mert az Unió megaláz minket, állandóan ellenőrizni és diktálni akar – mondja Hrnko, Danko és, sajnos, Sulík is.

Egyszer csak kiderült, hogy a közismert nacionalista vezetők nem is igazán rasszisták, hanem egyszerű karrier-nacionalisták, akik aszerint táncolnak, hogy ki fizeti meg őket. (…)

Denník N, Orbánov efekt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »