Hosszúréten mindig történik valami

Hosszúréten mindig történik valami

Ahogy az már megszokott, a július igen mozgalmas Várhosszúréten, a Gömöri Kézművesek Társulása háza táján. Az elmúlt hetekben egymást érték a különféle gyerektáborok, a napokban pedig a szombaton esedékes kézműves fesztiválra, a XVII. Gömöri Kézműves Vásárra készülnek.

A hónap elején az Ilosvai-néptánctábor zajlott, több mint száz résztvevővel, a múlt héten pedig a huszonkettedik alkalommal megrendezett kézműves gyerektábor, amelyben hatvannál több gyerek ismerkedett tíz mester útmutatásával a kézművesség rejtelmeivel, de volt több kísérőprogram is, mint bábszínház, lovaglás, táncoktatás vagy történelmi túra. A napokban a Gömöri Kézművesek Társulása a Gömöri Kézműves Vásár előkészületein dolgozik, amit minden évben július utolsó szombatján rendeznek meg. Az idei már a 17. lesz.

Amint Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke elmondta, minden éven van egy kiemelt mesterségük, ami az idén a gyöngyfűzés és ékszerkészítés lesz, amelyek mesterei ezúttal egy külön utcácskát kapnak a vásári forgatagban. Természetesen más mesterségek is képviseltetik magukat, egyebek mellett lesz harangöntés, kovácsolás, hordókészítés, de érkeznek fazekasok, kosárfonók, csipkeverők, fafaragók és persze őstermelők is, akik a lekvártól kezdve a mézen át a fűszernövényekig számos terméket kínálnak majd.

Hírdetés

A gyermekudvarban kizárólag természetes anyagokból készült népi játékokkal várják a legkisebbeket, akiket gólyalábasok is szórakoztatnak majd, illetve akik egy barlang másolatát is felfedezhetik majd az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai jóvoltából. Délelőtt a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás, 13.00 órától, már hagyományosan, megkoszorúzzák a templomkertben a magyar katonák emlékművét, majd 15.00 órától kezdődik a kultúrműsor, amelyben fellép a Borostyán Néptáncműhely összes csoportja, illetve számos környékbeli hagyományőrző együttes, énekkar és mesemondó. Este a Tükrös zenekar ad koncertet.

A Gömöri Kézművesek Társulása azért is alakult, hogy a régi mesterségeket megőrizze, újraélessze és átadja az utókor számára – hangsúlyozta Nagy György hozzátéve, véleménye szerint ezt a célt sikeresen teljesítik. A fesztiválon általában megfordul 2-3 ezer ember, s az évek hosszú során kialakult egy összetartó közösség, érkeznek kézművesek a határ mindkét oldaláról. Mint mondta, nagy örömére a társulás tagjai között sok a fiatal, ami más hasonló egyesületekre nem igazán jellemző, és a kézműves táboruk iránt is nagy az érdeklődés, remélhetőleg ott is leendő kézművesek nevelkednek.

„A gyökerek nem engednek. A hagyományainkat az őseinktől kaptuk és nem szabad hagyni, hogy elvesszenek. Adjuk át az utókor számára, amit mi is megörököltünk, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy megmaradjunk itt, a szülőföldünkön” – mondta Nagy György.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »