Hosszú hajú lányok faluja

Hosszú hajú lányok faluja

Minél hosszabb egy nő haja, annál jobb. A hosszú haj ugyanis a kínai Yao nemzetséghez tartozó lányoknál a gazdagság és a hosszú élet szimbóluma.

Ha a lányok Huangluo faluban elérik a 16. életévüket, nyilvános ceremónia keretében utoljára levágják a hajukat, ami azt jelenti, hogy nosza, kereshetik is a férjüket. Az asszonyok régebben csak a férjüknek mutathatták meg hosszú hajukat teljes szépségében, ma már azonban turistacsalogató attrakció a patak parti hajmosás és hajfésülés. 

Hírdetés

Egyre több kiránduló keresi fel a kis hegyi települést, hogy láthassa a szép asszonyokat, lányokat, akik nagy gonddal ápolják több mint egyméteres hajukat, hogy fényes, sima legyen, és egy laza dobással különböző formájú copfba, kontyba fonhassák, majd hozzáilleszthessék a lánykorukban levágott hajból készített, megőrzött fonatot. 

Munka után nem kell járniuk a falubelieknek, ma már számos család megél a turizmusból. Néhányan panziót üzemeltetnek, megvendégelik, elszállásolják a csodálkozó, fényképező idegeneket. Ha azonban a nők mégis elkerülnek otthonról, gyakran állítják meg őket az utcán, és pénzt kínálnak csodás hajukért. Az egyik asszony például büszkén mesélte, hogy több mint kétezer eurónyi jüant ígértek neki levágott hajáért egy városban. 

Az ARD munkatársa, aki szintén meglátogatta a híressé vált Huangluót, lenyűgözve figyelte, hogy a helyiek milyen türelemmel élik meg a megállíthatatlan turistaáradatot. Végül is hasznot húznak a hagyomány és a folklór ötvözetéből. Ételt, italt, szállást kínálnak, sampont reklámoznak, szuvenírt árulnak, és patak parti közös hajmosásokra, közös fényképezésre hívják az érdeklődőket. (ug)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »