Hosszú „csak” a hetedik…

Hosszú „csak” a hetedik…

Általában ezzel a címmel számoltak be a napilapok online fórumai a magyar úszófenomén hölgy szerdai eredményéről. A 400 vegyes után még nem temették, hátha csak egy kisiklás volt, a 200 vegyes után viszont már lemondóan rálegyintettek, hogy vége, ennyi volt! Persze kimondatlanul, csak sokat sejtetően…

Ha azt nézzük, hogy az ország Katinkája hosszú éveken át elkényeztetett minket a különböző világversenyeken elért jobbnál jobb eredményeivel, akkor igen, a hetedik és ötödik helyezés a tokiói olimpián bizonyos mértékben csalódást jelenthet egyeseknek, és a jelenlegi formája alapján nem várható el tőle jobb eredmény a még előtte álló 200 háton sem.

De temetni a világklasszis úszót, akinek a világcsúcsait még jó ideig csak kergethetik a vetélytársak, nem kellene!  

Csakhogy az emberek feledékenyek!

Hosszú Katinka – foglalkozása úszónő a Riói olimpián három aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett hazájának, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok.

Az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m). A rosszindulatú kommentelők és bírálók erről igencsak könnyen elfeledkeznek, és kudarcként könyvelik el a most elért ötödik és hetedik helyezését.

Valószínű, hogy egy szlovák úszónőt nemzeti hősként ünnepelnének, ha ehhez hasonló eredményt ért volna el az olimpia úszódöntőiben. A magyar újságíró ember nem, ő csak érmekben, főleg aranyokban gondolkodik, és azonnal okoskodik, „csakoskodik”, mihelyst ennél alávalóbb eredmény születik. Vagy pedig zárójelesen épphogy csak megemlíti!

Hírdetés

Pedig, ha tudná, micsoda munka van ezekben a helyezésekben! Ötödik vagy hetedik legjobb úszónak lenni a világon a legnehezebb úszószámokban nem kis dolog, nem adják ingyen az ilyen sikert! A közeljövőben bizonyára nagyon sok szakember fogja elemezni Katinka tokiói szereplését! Egy megfeszített munkával eltelt közel két évtized után (A 2004-es bécsi rövid pályás Európa-bajnokság szerezte meg élete első felnőtt versenyes érmét 400 méter vegyesen), elképzelhető, hogy a harminckét éves úszónőnek nem tett jót a felkészülésében a nyári olimpia egyéves csúsztatása. Szervezete másképp szokta meg az olimpiai ciklusokat, a terheléseket.

Hosszú Katinka olimpiai szereplését főleg azok a kárörvendők fogják most előszeretettel bírálni, akik a történésekhez mindig szívesen fűznek valamilyen politikai töltetet, akiknek szemet szúrt a háromszoros olimpia bajnok és a háromszoros magyar miniszterelnök jó kapcsolata.

Orbán Viktor fogadta őt a várban 2020-ban, amelyről a sportolónő közzé is tett egy fotót. A képhez mindössze annyit írt: „Micsoda kilátás!” A miniszterelnök is rendszeresen posztolt az úszónő sikereiről.

Így nem tudom abbahagyni

– nyilatkozta az úszónő, a 2017-es budapesti vizes VB arca közvetlenül a verseny után. Tehát várható a folytatás, persze, amíg a test nem kezd el tiltakozni! Arra viszont még rossz álmában se gondoljon Katinka, hogy valamit is rendbe kell hozni, hogy valamilyen csorbát ki kell köszörülni!

Nincs itt semmilyen kudarc! A három olimpiai arany és egy ezüstérem mellett a Tokióban megszerzett ötödik és hetedik hely is nagyon szép, önmagáért beszél!

Köszönjük, Katinka!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »