Honti Pedagógustalálkozó, az Ipoly mente értékőrző szakmai fóruma

Honti Pedagógustalálkozó, az Ipoly mente értékőrző szakmai fóruma

Több évnyi kihagyás után szervezték meg újra az Ipoly menti térség egyik legjelentősebb, pedagógusoknak szánt továbbképzését Ipolyságon. A Pongrácz Lajos Alapiskolában március 31-én  megtartott Honti Pedagógustalálkozón három tematikus foglalkozás várta  a Lévai és a Nagykürtösi járás pedagógusait.

„Több évnyi kényszerű kihagyás után úgy gondoltunk, hogy egy olyan szakmai napot szervezünk, ahol  óvónők, alsó és felső tagozatos pedagógusok és intézményvezetők is megtalálják a nekik szóló foglalkozást” – fogalmazta üdvözlő beszédében Bóna Zsolt, a Pongrácz Lajos Alapiskola igazgatója.

Zachar Pál, Ipolyság polgármestere köszöntőjében kifejtette: „Annak a városnak, annak a régiónak, mely ilyen szakmai napokat, valamint magukat képezni vágyó embereket képes összehozni egy helyre, nincs félnivalója, mert erős alapokon nyugszik.

A szakmai találkozó egy nyitóelőadással kezdődött. Vass Vilmos a motiváció új értelmezéseiről szól. Mint elmondta, az oktatásban, ahogy az élet egyéb területein, igen fontos a megfelelő, személyre szabott motiváció megfogalmazása.

Humoros, az életből merített példákkal tarkította előadását.

Az intézményvezetőknek Fodor Attila, a Comenius  Pedagógiai Intézet vezetője tartott előadást, melynek homlokterében az átalakuló közoktatás kihívásai, lehetőségei és problémái álltak.

Az óvodapedagógusokat és az alsó tagozatos tanítókat Balatoni Kata néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató várta. Az interaktív foglalkozás központi témájául a magyar népi játékok szolgáltak. Arra helyezték a hangsúlyt, miként lehet a mindennapi pedagógiai folyamatokban elhelyezni ezeket.

Hírdetés

Mint Balatoni Kata a Felvidék.ma kérdésére a foglalkozással kapcsolatban elmondta, tevékenysége célja bemutatni azt, hogy miként lehet a magyar kultúra alapjait beleszőni az oktatási folyamatokba.

– húzta alá.

Balatoni Kata neve nem ismeretlen a felvidéki magyar közösségek előtt. A pedagógusoknak szánt továbbképzések mellett számos közösségépítő alkalom mutatkozott be, legutóbb például a Rákóczi Szövetség által támogatott családi napokon találkozhattak vele az Ipoly és a Garam menti magyar közösségek.

Jelezte: e tevékenység célja, hogy általuk a magyarságot, az ehhez tartozó érzéseket és tudást a szívünkbe építsük.

A felső tagozatos pedagógusok szabályjátékokat tanulhattak Takács Gábor színész, drámatanár, a budapesti Káva Kulturális Műhely vezetőjének köszönhetően.

Bóna Zsolt portálunknak elmondta, minden alkalommal igyekeznek a pedagógustársadalom igényeinek megfelelő előadásokat és foglalkozásokat elhozni a Honti Pedagógustalálkozóra. Ugyancsak hagyomány mára, hogy külön foglalkozásokat szerveznek az óvodai és alsó tagozatos pedagógusoknak, a felső tagozatos tanítóknak, valamint az iskolaigazgatóknak és helyetteseiknek.

A március 31-ei szakmai találkozóra a helyi intézmények mellett többek között Ipolyviskről, Kétyről, Palástról, Ipolybalogról, Ipolynyékről és Ipolyhídvégről érkeztek pedagógusok.

A konferencia a Pongrácz Lajos Alapiskola, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Ipolyság város támogatásának köszönhetően jött létre.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »