Honnan tudhatjuk, hogy lassú az anyagcserénk?

Honnan tudhatjuk, hogy lassú az anyagcserénk?

Az emésztési rendszer megfelelő működése nemcsak azért fontos, hogy megőrizzük fitt formánkat, hanem azért is, hogy szervezetünk kellő energiához, tápanyaghoz jusson, valamint megszabaduljon a méreganyagoktól. Mivel anyagcserénk az egész testünkre hatással van, számos jele lehet annak, hogy hiba csúszott a gépezetbe. Mutatjuk, mikre érdemes figyelni.

Kezdjük azzal, hogy mit értünk pontosan az anyagcsere kifejezés alatt: azokat a kémiai reakciókat, amelyek során a szervezetbe bevitt vagy ott tárolt anyagok elemeikre bomlanak, vagy új molekulák képződnek belőlük, mindezekből pedig testünk energiát nyer, hogy a szervek el tudják látni funkcióikat. Ebből következik, hogy miért is olyan fontos, milyen sebességgel zajlik az anyagcsere, más néven metabolizmus, hiszen ha a kelleténél lassabb, nem jutnak táplálékhoz a sejtjeink, ez pedig hosszabb távon számos negatív hatással lehet egészségi állapotunkra. Az anyagcsere sebességét befolyásolja a korunk, nemünk, fizikai aktvitásunk, testtömegünk, valamint genetikai adottságaink is, azonban külső és belső tényezők hatására lelassulhat, és ez számos panasszal járhat – írja a Házipatika.com.

A lassú anyagcsere egyik legkellemetlenebb jele a székrekedés. Minél hosszabb idő alatt halad át az emésztőrendszeren az elfogyasztott táplálék, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a székletürítés nehézségekkel fog járni. A vastagbélben ugyanis fokozatosan felszívódik a salakanyag víztartalma, vagyis ha ott túl sokat időzik, akkor a kelleténél több folyadékot veszít, keménnyé és szárazzá válik, a vécén pedig erőlködnünk kell.

A tartós stressz, a mozgásszegény életmód, a kevés folyadékfogyasztás mind lelassíthatják a bélmozgásunkat, amelynek egyenes következménye, hogy az anyagcsere-folyamatok tempója is megváltozik. Ilyenkor étkezések után azt érezhetjük, hogy hasunk felpuffad, fájdalmasan feszül, valamint fokozódik a bélgázképződés. A puffadás hátterében emellett az is állhat, hogy hasnyálmirigyünk nem termel elegendő emésztőenzimet a bevitt táplálék lebontásához.

Hírdetés

Vannak olyan szerencsések, akik ehetnek szinte bármilyen kalóriadús fogásokat, nem híznak: nekik az átlagosnál gyorsabb az anyagcseréjük. Természetesen ennek az ellenkezője is igaz, vagyis ha lelassul a metabolizmusunk, annak hatását a mérlegre állva is tapasztaljuk. Ha tehát úgy látjuk, hogy nem mozgunk a korábbinál kevesebbet, és étrendünk sem változott, mégis felszaladnak ránk a kilók, gyanakodjunk anyagcsere-problémákra.

Az elfogyasztott táplálék lebontása és átalakítása különböző melléktermékek, méreganyagok termelődésével jár, amiktől szervezetünk igyekszik megszabadulni. Ha azonban az anyagcserénk lelassul, ezek a salakanyagok elraktározódnak, leggyakrabban a comb és fenék bőre alatti kötőszövetekben, és hozzájárulnak a hepehupás bőrfelszín kialakulásához. Sajnos egyébként a nem megfelelő emésztés más bőrproblémákat is képes okozni, mivel ilyenkor a sejtmegújuló folyamatok is lelassulnak, így arcunk például fakóvá válhat, valamint több ránccal és pattanással kell számolnunk.

Korábban nem igazán volt édesszájú, mostanában viszont nem tud ellenállni a pékség pultjában sorakozó nassolnivalóknak? Délután mindennél jobban kíván valamilyen cukros harapnivalót? Ez annak a jele is lehet, hogy a test a lelassult anyagcsere következtében nem tudja megfelelően átalakítani a bevitt táplálékot, a szervezet pedig nem jut hozzá kellő ütemben a működéséhez szükséges energiához, és ezt cukorral szeretné gyorsan pótolni.

A fenti tünetek elegendőek ahhoz, hogy kedélyállapotunk romoljon. A helyzeten pedig nem segít, hogy a lassú anyagcsere miatt folyton fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat. Ilyenkor a kávézás sem pörgeti fel testünket és agyunkat a kellő mértékben. Muszáj az emésztésünkön javítani, hogy energiaszintünk újra fellendüljön.

Az, hogy ki mennyire érzékeny a hidegre, egyéni adottság kérdése, de mindenképp figyelmeztető jel, ha korábban nem volt didergős típus, most pedig folyton fázik. A tartósan lassú anyagcsere miatt ugyanis a szervezet takarék üzemmódba kapcsol, és a többi között azzal jár, hogy nem fűti fel annyira a testet, hiszen a szűkös energiamennyiséget más létfenntartó folyamatokra fordítja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »