Hongkongban hűségesküt tett több megválasztott politikus – kérdés, "őszintének" találják-e őket

Letette a hűségesküt huszonnégy demokratikusan megválasztott hongkongi politikus pénteken az új hazafias törvény értelmében, de néhány ellenzéki képviselőre kizárás várhat, ha esküjüket őszintétlennek ítélik meg a hatóságok.

A hongkongi kormányzat nemrég életbe léptetett egy törvényt, amely szigorúan elvárja a hazafias hűséget az összes közszolgától, akiknek emellett esküt kell tenniük a hongkongi minialkotmányra is.

A hatóságok korábban több ellenzéki törvényhozót és jelöltet kizártak a választásokból arra hivatkozva, hogy esküjük a kampánybeszédeik és médianyilatkozataik tükrében nem volt őszinte.

A hongkongi kormány pénteken közleményben hozza nyilvánosságra, hogy az eskütévő politikusok közül hányan tekinthetők valóban hűségesnek. A diszkvalifikált tanácsosokat azonnal felfüggesztik, majd bírósági döntést követően kizárják, és öt évre eltiltják őket attól, hogy induljanak a választásokon.

Hírdetés

A szóban forgó huszonnégy embert 2019-ben választották meg körzeti tanácsosnak. Közülük tizenöten a demokratikus ellenzék tagjai. Eredetileg huszonöten tették volna le a hűségesküt, de egy ember nem jelent meg.

Bár a körzeti tanácsok felelősségi köre korlátozott, és leginkább olyan területekre terjed ki, mint a hulladékszállítás és a buszmegállók létesítése, ez az egyetlen teljesen demokratikus intézmény a Kínához tartozó városban.

A 2019-es választásokon a Kína-párti tábor súlyos vereséget szenvedett, és a 452 körzeti tanácsosi szék mintegy kilencven százaléka demokráciapárti ellenzéki politikusokhoz került. Abban az évben hatalmas kormányellenes tüntetések zajlottak Hongkong utcáin.

Azóta több mint 250 körzeti tanácsos már lemondott, vagy azért, mert nyomozást indítottak ellenük az új nemzetbiztonsági törvény megsértésére hivatkozva, vagy azért, mert megrémültek azoktól a hivatalosan meg nem erősített médiaértesülésektől, amelyek szerint kizárásuk esetén vissza kell adniuk minden közpénzt, amelyet hivatali idejük során kaptak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »