Holland búvárhajót csípett nyakon az orosz haditengerészet

A tengeralattjárósok világa hagyományosan a „legszégyenlősebb” fegyvernem a világon. Nemcsak a titkolózás óvja őket, hanem a világ legbarátságtalanabb közege, a világtengerek mélysége is körbeveszi őket, ahol nemcsak az ellenfél talál rájuk nehezen, hanem olyan „illetéktelen” megfigyelők sincsenek, mint a katonai repterek kerítésénél fotózó és a légierőket rendszeresen leleplező szpotterek. Ezért is számít ritka esetnek a szerdai, amikor az orosz védelmi minisztérium közölte: észlelték, amint egy holland tengeralattjáró a Földközi-tenger alatt megpróbál a szíriai hadszíntérre igyekvő Kuznyecov Tengernagy repülőgép-hordozó közelébe jutni.

Oroszország egyetlen repülőgép hordozójának kísérőhajói, az Udaloj-osztályú Szeveromorszk és Kulakov Ellentengernagy rombolók szerda hajnalban húsz kilométeres távolságban, hidroakusztikus szenzoraikkal és Kamov ka-27PL helikoptereik segítségével észlelték, hogy egy holland dízel-elektromos tengeralattjáró (valószínűleg a hajóosztály névadója, a Walrus, azaz rozmár) követi a flottaköteléket, felderítési szándékkal. Az orosz hivatalos közlés szerint a tengeralattjáró-elhárításra specializált hajók egy órán keresztül követték a NATO-ország 2650 tonnás búvárhajóját és „arra kényszerítették, hogy elhagyja a repülőgép-hordozó vezette hajókötelék térségét”.

Hírdetés

A Tassz hírügynökségen is olvasható beszámoló szerint amióta a Kuznyecov és kísérete – köztük a nukleáris meghajtású Nagy Péter nehézcirkáló – október 15-én elindult az Északi Flotta Murmanszkhoz közeli bázisáról, nem ez volt az első eset, hogy nyugati tengeralattjárók ólálkodtak körülötte. Példaként a nukleáris meghajtású USS Virginiát említik, mely november első napjaiban közelítette meg a köteléket, ám hozzáteszik: a nagy vízkiszorítású tengeralattjárók nem felderítési célokra valók, és a hajók megközelítése „súlyos navigációs következményekkel” fenyeget, ami leegyszerűsítve ütközésveszélyt jelent. A Virginia említésekor mindazonáltal tudni kell, hogy a korábbi optikai periszkópos hajókkal szemben a legkorszerűbb elektrooptikai szenzorokkal felszerelt tengeralattjáró, mely ráadásul a haditengerészet különleges erőinek (SEAL) víz alatti kirakását-fogadását lehetővé tevő zsilippel is fel van szerelve, azaz felderítésre igencsak alkalmas. Ha a kézzel fogható képességeit nem is növeli, a személyzet morálját talán igen a 7800 tonnás búvárhajó Marcus Iunius Brutustól származó jelmondata, a Sic semper tyrannis (Így járjanak a zsarnokok).

Az incidensek kapcsán azt sem árt megjegyezni, hogy a tények részletes ismerete nélkül értelmezhetetlen húsz kilométeres távolság, melyről az oroszok beszámoltak a holland hajó észlelése kapcsán, bőven belül van a lőtávolságon.

A Walrus-osztálynak ugyanis 38-55 kilométer hatótávolságú Mk 48-as ön- vagy vezetékes irányítású torpedói vannak, de tud a víz alól Harpoon hajó elleni robotrepülőgépet is indítani, ami akár 120 kilométerre is elrepül. Harchelyzetben sokkal valószínűbb, hogy ezeket a közeledő fegyvereket észlelik előbb a célba vett hajók, mintsem az azokat indító tengeralattjárót, mely ha dízel-elektromos meghajtású és lassan halad, rendkívül csendes, és így nagyon nehéz időben, lőtávolon kívül észlelni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »