Hol van már tavalyi fegyelem? Több fekete járásban is megnyílnak az iskolák

Hol van már tavalyi fegyelem? Több fekete járásban is megnyílnak az iskolák

A nemrég Illava, Máriatölgyes és Újtölgyes városainak polgármesterei tartottak közös sajtótájékoztatót, amelyben bejelentették, hogy megnyitják az alsótagozatos osztályokat, az óvodákat és a végzős évfolyamok osztályait. Akkor még nem volt benne semmi rendkívüli, időközben azonban az Illavai járás fekete besorolásba került a járványhelyzet romlása miatt. Az iskolákba ennek ellenére a három városban az érintett diákok 88 százaléka visszatért az iskolapadba, vagyis csak a gyerekek 12 százaléka vélte úgy, hogy inkább biztosra megy.

A dolog érdekessége, hogy elméletileg nem is kell bezárniuk az iskolák kapuit. Ugyanis az elmúlt hetekben a sajtótájékoztatókon hangsúlyozott “zárva kell tartani” kifejezéseket felváltotta a “nyomtatékosan ajánlott” szóösszetétel. És ez jelent meg a közegészségügy vonatkozó rendeletében is, amely nem tiltja meg a fekete járásokban sem az iskolák megnyitását, csupán nyomatékosan ajánlja.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ha egy fekete vagy vörös járásban az illetékes közegészségügyi hivataltól kérnek ki álláspontot arról, szabad-e, ildomos-e megnyitni egy oktatási intézményt, a hatóság rendszerint kerüli az egyenes válaszadást. A döntés tehát a fenntartóké, esetleg az iskola vezetőségéé. Illaván, Máriatölgyesen és Újtölgyesen még nem kellett meghozniuk a döntést, mert a tavaszi szünet miatt a hétvégéig várhatnak. A kormány várhatóan az egész hétvégén tanácskozni fog az új járványkezelő intézkedéscsomagról, kérdés, a települések vezetői hajlandóak-e az utolsó pillanatig várni a döntéssel.

A TASR szlovák hírügynökség közlése szerint március 1-jéve megnyitnák az iskolák kapuit Körmöcbányán is (szintén az alsótagozatos és végzős osztályokban). Körmöcbánya a szintén fekete besorolású Garamszentkereszti járásban van. A körmöcbányai polgármester szerint azonban az ő városában a helyzet “megnyugtató”, az elmúlt hétvégék tesztelései 0,4-0,6 százalékos pozitivitást mutattak.

Hírdetés

A Garamszentkereszti járás már a COVID-automata elindítása óta fekete besorolásban a koronavírus terjedése miatt, a garamszentkereszti kórház már egy egész hónapja teljesen telített.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány némiképp maga szorította sarokba a szülőket azzal, hogy az új szabályok szerint ha az iskola megnyitja a kapuit, az oda járó gyermekek szülei már nem jogosultak a járványhelyzetre bevezetett gyermekgondozási támogatásra (pandemická OČR). 

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megnyílnak az iskolák, a szülő csak anyagi áldozathozatal ellenében marasztalhatja otthon gyermekét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »