Hol a helye vallásnak a ballibantizmusban?

Szürreális beszélgetés a CEU-n.

Akkora butaságok hangzanak el, hogy még az egyébként fanatikus ateista Para-Kovács műsorvezetőnek is túl sok, láthatóan viccelődik, néha egyenesen gyúnyolódik a résztvevőkkel. Felveti pl.: szabad-e a szülőnek anyanyelvet kényszeríteni a gyerekére, vagy válasszon a gyerek magának nyelvet nagykorúsága elérésekor?

A valóságtól teljesen elszakadt Békés és Waldmann meg sorozatban nyomják a baromságokat. Persze Szent Perinta bősz bólogatása közepette.

Hírdetés

Megtudjuk, jelenleg a magyar ateista mozgalom lázas tevékenységet folytat: harcol az ellen, hogy az egyházak nem törlik tagjaik közül azokat a náluk megkeresztelteket, akik később kinyilvánítják kilépési szándékukat. Para-Kovács ezt is megtrollkodja: megjegyzi, hogy miért érdekelne bárkit, hogy egy általa nem elismert szervezet nyilvántartása mit tartalmaz.

A minta egyébként 30 éves, egy francia ateista akkor perelte be a francia katolikus egyházat, mert nem volt hajlandó törölni őt a nyilvántartásból, ahová úgy került be, hogy szülei csecsemőként megkereszteltették katolikus templomban. S persze elvesztette a pert, pedig Franciaországnál szekulárisabb ország nemigen van a világon.

Az érvek pedig ezek voltak, röviden:

  • a szekuláris francia állam elismeri a vallások autonómiáját, azaz ezek hozhatnak bármilyen belső szabályt, ezek megváltoztatása állami eszközzel ellentmondana a szekuláris elveknek,
  • mivel ugyanez fordítva is igaz, azaz egyetlen vallás se kényszerítheti ki állami eszközzel bármely belső szabálya érvényesítését, így egyetlen vallási belső szabály se képes sérelmet okozna egyetlen állampolgárnak se,
  • a katolikus belső szabály szerint a tagság megszerzésének egyetlen módja a keresztelés,
  • a katolikus belső szabály szerint nincs eljárás a keresztelés utolólagos visszacsinálására.

Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »