Hogyan ünnepelte a sajtó idén a Nemzetközi Férfinapot?

Hogyan ünnepelte a sajtó idén a Nemzetközi Férfinapot?

Tekintsük át egy lassan szokásossá váló Férfinapi sajtószemlében, hogy észrevették-e az internetes újságok a Férfinapot, és ha igen, akkor milyen köszöntővel emlékeztek meg a férfiakról illetve miként protestáltak az érdekükben.

A sajtó jelentős része számára idén is láthatatlan esemény volt a Nemzetközi Férfinap. A Hírlapszemle.hu hírkeresőt és A Google-t segítségül hívva megállapíthatjuk, hogy az internetes sajtótermék között mindössze csak néhány akadt, amely értékelhető cikket közölt a Nemzetközi Férfinapról.

Elsők között bukkan fel a találati listákon a Magyar Jelen cikke Gulyás Anita, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának tollából. Az írás női nézőpontból reflektál a férfiak családi és társadalmi szerepeire. Bevallom, az én kényes ízlésemmel kezdetben úgy tűnt, mintha azt a közkeletű adomát olvasnám, miszerint “nem nehéz a nőket boldoggá tenni, csak legyél neki: barát, társ, szerető, kisöcsi, bátyus, apa, tanár, nevelő, gyóntatópap, testőr, lelki társ, szakács, autójavító, kertész, villany-TV-Számítógép szerelő, sofőr, hordár, takarító, lakáj, fafaragó, modell, lakberendező, szexológus, pszichiátriai szakorvos, fitnesz edző.” – És habár a női elvárások mezsgyéjén halad előre a szöveg (olykor inkább csak önkritikusan tréfálkozva), azért végül csak-csak megérkezik egy szépen cizellált köszönetig:

A teljes írást ezen a webcímen olvashatjuk a Magyar Jelen hasábjain Gulyás Anita tollából.

 

A mandiner.hu politikai irányultsága ellenére is csak baloldali politikustól, Fekete-Győr Andrástól tudott Férfinapi posztot idézni:

Fekete-Győr András Férfinapi Facebook posztját a Mandiner ezen a helyen szemlézte.

 

A Híradó.hu a Fiatal Családosok Egyesületének (FICSAK) írását másodközli Kassai Etelka tollából. Az írás követi az idei Nemzetközi Férfinap tematikáját; szakszerűen és tiszteletteljes ünnepi pátosszal szól a férfiak egészségmegőrzéséről és a férfiak megbecsülésének szükségességéről:

Kassai Etelka írását a ficsakblog.hu oldalon ajánlott teljes terjedelmében elolvasni.

 

Hírdetés

A 888.hu-n úgy tűnik nem akadt egyetlen női munkatárs sem, akinek lett volna mondandója a férfiak számára, így Forisek Ádám volt kénytelen kezébe venni a  a tollat a jeles napon és poharát koccintásra emelve Önmagát és férfitársait köszönteni. Mindezek miatt nem is várhatunk mást tőle, mint egy keserédesen szellemes, rövid köszöntőt:

Forisek Ádám írását a 888.hu ezen címen tekinthetjük meg eredeti formájában.

 

A hvg.hu az Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával készített beszélgetést a Nemzetközi Férfinap apropóján. A beszélgetésben a hvg újságírója és Léder László egyaránt a férfi érdekképviseletek kiemelt aktivitását hiányolja az apaszabadság kritikán aluli megvalósításával összefüggésben. A Férfihang Civil Társaság hamarosan aktívabban próbál megfelelni társadalmi szerepvállalásának.

A hvg.hu Léder László pszichológussal készült beszélgetését ezen a helyen olvashatjuk teljes terjedelmében.

 

A Képmás.hu már korábban is rendszeres érdeklődést mutatott a férfijogi mozgalom felvetései iránt. A magyar férfimozgalmat áttekinteni törekvő írásaik mellett több esetben készítettek interjút férfijogi aktivistákkal. Ennek megfelelően jól tájékozott, a férfiak társadalmi, jogi, egészségügyi problémáit jól részletező cikkel tudtak megemlékezni a Férfinapról. Köszönjük!

Háver-Varga Mariann  teljes cikkét a Képmás magazinban ezen a helyen olvashatjuk teljes terjedelmében.

 

Bouvet Petra köszöntője az Etcetara.hu blogon látott napvilágot:

Írta Bouvet Petra az Etcetera.hu posztjában. – Az írás ezen a címen elérhető.

 

Bizony semmi okunk nevetni azon, hogy az ENSZ “kedvesen és előzékenyen” a Nemzetközi Férfinapra telepítette rá a vízöblítéses illemhelyek világnapját. NPont úgy nem jár nekik köszönet, mint azoknak, akik egyetlen mondatot sem szenteltek a férfiaknak, mert szentül hiszik, hogy nincs szükség a Nemzetközi Férfinapra, hiszen “minden nap férfinap” vagy éppen úgy tudják, hogy “a férfinap Ivó napján van”, valamint akik úgy hiszik, hogy a legjobb köszöntés az, ha hosszú rendszabályozásban tudatják a férfiakkal a rájuk vonatkozó illemszabályokat és kötelességeiket.

Mérleget vonva megállapíthatjuk, hogy a tegnapi napon megjelent leggyalázatosabb írásokkal együtt is a két kezünkön is megszámolhatjuk, hogy hányan tartották fontosnak, hogy a férfiakról szót ejtsenek, jogegyenlőségükért, a rájuk összpontosító társadalmi programokért, egészségmegóvásukért protestáljanak. Különösen bántónak érezhetjük, hogy a politikai pártoknak illetve politikusaiknak – eltekintve a fent idézett ritka kivételektől –  legyenek akár kormányoldalon vagy ellenzékben tulajdonképpen egyöntetűen nem volt semmilyen mondandójuk vagy segítő szándékú ígéretük a férfiak számára – szemben a Nemzetközi Nőnapon megszokottakkal.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »