Hogyan segíthetett a modern technika a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjainak elfogásában?

Hogyan segíthetett a modern technika a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjainak elfogásában?

A múlt hét csütörtöki, gútai razzia – amelyen Ján Kuciak oknyomozó újságíró és Mmenysszonya feltételezett gyilkosait fogták el – sikerében nagy segítségére volt a rendőröknek a modern technika: műholdfelvételek, mobiltelefonos kommunikáció és helymeghatározás. Ezek a tényezők nagyban megnehezítik az elkövetők számára, hogy a tökéletes bűntényhez közelítő gyilkosságot kövessenek el.

Elektronikus nyomokat hagyunk már akkor is, ha magunkkal visszük valahova a mobilunkat. Nem csak saját útvonalainkat rögzíti a készülék metaadatok formájában, de az is visszakövethető, mely másik mobiltelefonnal voltunk x-méteres távolságon belül.

És ezek a nyomok vezették el (legalábbis részben) a rendőrséget a Kuciak-gyilkosság jelenlegi főgyanúsítottjaihoz. Például, az elkövetők a leszámolás kivitelezése előtt többször megnézték a Google Street View-ban Ján Kuciakék nagymácsédi házát. Nyilván értékes információkhoz jutottak általa, ám egyúttal visszakövethető nyomot is hagytak maguk után.

Beszédes térképes oldalak

Tomáš Zaťko Citadelo IT-binztonsági vállalat munkatársa a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági lapnak ezzel kapcsolatban elmondta, ha valaki leül a számítógéphez, megnyitja a böngészőt és még térképeket betöltő oldalakat látogat meg, annak vannak bizonyos következményei.

fogalmazott a szakértő.

Hírdetés

A sikeres razziában és a gyanúsítottak körében azonosításában nagy szerepet kaptak az amerikai műhold által készített felvételek is. A műhold a gyilkosság idején épp a térség felett haladt át. Bár az amerikai hatóságok tagadták, hogy ilyen felvételeket adtak volna át, létezésüket nem cáfolták meg.

(Kém)műholdak

Földkörüli pályán jelenleg több mint 1700 aktív műhold kering, különböző típusokról van szó, amelyek eltérő módon és célból készítenek felvételeket a Föld felszínéről. Némelyek meteorológiai megfigyelést végeznek és nem készítenek nagy felbontású fotókat, mások tudományos műholdakként az óceánok és az áramlatokat figyelik. Az amerikai műhold felvételei azonban elég részletesek voltak ahhoz, hogy elcsípjék a gyilkosság idején az elkövetőket. Valószínűleg léteznek olyan műholdak, amelyek azonosításhoz is megfelelő minőségű képet készítenek, ám ezt nem lehet teljes bizonyossággal állítani. A kémműholdak adottságai és a paraméterei ugyanis titkosak.

Mint minden más is, a közösségi oldalak is legalább annyira lehetőséget jelentenek, mint kihívást. A szlovák hatóságok már régóta használják fel a Facebookon és mág közösségi portálokon közzétett bejegyzéseket, csoportos beszélgetéseket, fórumokat az extrémista elemek megfigyelésére. Ráadásul ma már mindezt szoftver végzi, amely kiszűri a szélsőséges kulcsszavakat, jelképeket.

magyarázta a HN-ben Tomáš Zaťko.

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »