Hogyan öregszik a bőrünk?

Hogyan öregszik a bőrünk?

A mondás szerint mindenki annyi idős, mint amennyinek érzi magát – azt azonban, hogy mennyire látszódunk öregnek, sokkal több dolog befolyásolhatja. Cikkünkből megtudhatja, mi okozza a ráncokat, a májfoltokat és a megereszkedő bőrt.

Az öregedés természetes és (jelenlegi tudásunk szerint) megállíthatatlan folyamat, melynek pontos biológiai és fiziológiai hátterét még nem ismerik a tudósok. A bőr öregedése talán a leglátványosabb jele annak, hogy múlik az idő: ráncok jelennek meg az arcon, a nyakon és a kézen, az arc kontúrjai elmosódottabbá válnak, a bőr nehezebben gyógyul, és sokkal szárazabbá válik – írja a Házipatika.com.

Ha valaki jóval fiatalabbnak néz ki, mint amennyinek az évei száma alapján „kellene”, könnyen mondhatja, hogy csak a genetikai örökségnek köszönheti előnyös külsejét. Ennek az állításnak azonban tudományos alapja van: az úgynevezett belső öregedés mértékét, gyorsaságát ugyanis a gének határozzák meg.

Az öregedési folyamatok a húszas éveinkben indulnak meg – ám van, akin csak jóval később látszódnak -, azzal, hogy lelassul a bőrben a kollagén termelődése és a szintén a bőrben lévő elasztin mennyisége is csökken. Emiatt a bőr kevésbé lesz rugalmas, egyre jobban megereszkedik, nehezebben gyógyul, a sejtek lassabban cserélődnek, így a bőr fakóbbnak, szürkébbnek tűnik. A bőr alatti zsírréteg is elvékonyodhat, így az arccsontok hangsúlyosabbá válnak (emiatt lehet az is, hogy a bőr ráfeszül a csontokra, ám alatta beesetté válik az arc).

Hírdetés

Az idő előrehaladtával mindenki bőre szárazabbá válik, így erre különösen figyelni kell az ápolószerek kiválasztásánál. A szárazsággal a fokozott érzékenység, az irritációra és viszketésre való hajlam is fokozódhat. Erre érdemes figyelni, elsősorban azért, mert a nehezebben gyógyuló bőr a fertőzésekre, kisebesedésre is hajlamosabb!

A genetika mellett a külső tényezők is jelentősen befolyásolhatják, hogy ki milyen gyorsan és hogyan öregszik, sőt ezek a hatások még idő előtti öregedést is okozhatnak – azaz, felgyorsíthatják a genetika által „előírt” hatások megjelenését.

A legnagyobb felelős az idő előtti öregedésért a napsugárzás: már egészen rövid idő is, melyet fényvédelem nélkül töltünk a napon, az évek alatt megváltoztathatja a bőr állapotát. A napsütés miatt alakulnak ki a májfoltok, a sugárzás az egyik felelős a durva, cserzett bőrért és bizonyos típusú ráncokért is. A napsütés emellett bizonyítottan roncsolja a bőrben található kollagént és az elasztint egyaránt. Kikerülhetetlenül öregítő tényező a gravitáció is. Az idő múlásával csökken a bőr rugalmassága, és így látványosabb lesz az a hatás, melyet a gravitáció fejt ki rá. Ez az erő felelős a bőr megereszkedéséért, a fülcimpák hosszabbá válásáért (és ezt csak fokozza a nehéz fülbevaló), a szemhéjak petyhüdté válásáért vagy éppen az ajkak előrebiggyedéséért.

Talán nincs is olyan ember, aki ne lenne tisztában az egészséges életmód előnyeivel. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a kiegyensúlyozott, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, a sok folyadék, az alkoholfogyasztás csökkentése, a dohányzásról való leszokás és a rendszeres mozgás rengeteget javíthat a bőr állapotán.

A dohányzás többek között olyan biokémiai folyamatokat okoz a szervezetünkben, melyek felgyorsítják az öregedést; a dohányzóknak a ráncai is mélyebbek. Az alkohol pedig a legnagyobb károkat azzal okozza, hogy erőteljesen szárító hatású.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »