Hogyan kivitelezhető a villanyóra átírása könnyedén?

Hogyan kivitelezhető a villanyóra átírása könnyedén?

A villanyórát – az egyéb közművekkel egyetemben – mindig át kell íratni, amennyiben az ingatlannak új tulajdonosa lesz, illetve haszonélvezeti jog kerül rá bejegyzésre, valamint a felhasználót sokszor bérbeadás esetén is szokás megváltoztatni.

Az átírást mindkét fél, a régi és az új szerződő is kezdeményezheti, akár személyesen a szolgáltatónál, de az OnlineKozmu oldalon a villanyóra átírás online is lebonyolítható.

A villanyóra átírás lépései

A gyakorlatban a folyamat több lépcsős: a szolgáltatónál a régi szerződő felmondja a szerződést, ezek után megkapja a végszámlát, mellyel pénzügyileg is lezárja a viszonyt. Ezek után tudja csak az új tulajdonos megkötni az új közüzemi szerződést a villanyórára.

Mivel az átíráshoz, mint látszik, a két fél együttműködése szükséges, ezért a későbbi viták elkerülése érdekében érdemes az adás-vételi, ajándékozási, stb. szerződésben rögzíteni a villanyóra és egyéb közművek átírásával kapcsolatos feladatokat és határidőket. Ezzel a régi tulajdonos biztosíthatja, hogy a szerződésben rögzített határidő leteltével a költségek mindenképpen az új tulajdonost terhelik.

Mik a teendők?

Az összes közműszolgáltatás átíratható személyesen az adott energiaszolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban, de ez kifejezetten időigényes folyamat is lehet. Minden dokumentumot fizikailag el kell vinni oda, és ha valami hiba csúszik a kitöltésbe, lehet kezdeni az egészet előröl.

Hírdetés

Az átíráshoz szükség van elég sokféle papírra, úgy mint a személyes iratokra, az adásvételi szerződésre, tulajdoni lapra, és ami az átírás szempontjából talán a legfontosabb: a birtokbaadási jegyzőkönyvre is. Ez utóbbiban rögzíteni kell – az átadó és átvevő adatain felül – az ingatlan pontos címét, a mérőórák gyári számát és azok aktuális állását, mely az elszámolás alapját képezi, hiszen eddig az állásig a régi szerződőt terhelik a költségek, innentől kezdve viszont már az új tulajdonost. 

Amennyiben valamely közműszolgáltatás átalánydíjas, mind az óraszámhoz, mind az álláshoz nullát kell írni, viszont ez a helyzet az áramszolgáltatással kapcsolatban igen ritka, kivéve ha valamilyen méretlen albetétről, osztatlan közös tulajdonról van szó.

Gyors ügyintézés online

Szerencsére a digitalizáció a közművek átírásának világát is elérte, ezért a sorbanállást elkerülve, sok időt és idegeskedést megspórolva, online is intézheti ezt a nem éppen szórakoztató feladatot.

Az OnlineKozmu közművek gyors és hatékony átírására specializálódott weboldalon Ön is nehézségek nélkül elintézheti többek között villanyóra átírását, de az egyéb közművekkel kapcsolatban is eljárhat. 

El sem kell hagynia otthonát, a nap bármely szakában kezdeményezheti a folyamatot, amennyiben pedig elakad, a cég felkészült, türelmes munkatársai segítik a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

Az egész nem kerül több időbe maximum húsz percnél, a költségek pedig előre adottak, átláthatóak.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »