Hogyan fedezék fel évtizedek múltán a Nagy Piramishoz vezető töltésutat?

Több tucat külföldi kutatócsoportnak sem sikerül évtizedeken keresztül a legújabb csúcstechnológiás berendezésekkel felfedezni a Gízában található Nagy Piramishoz vezető töltésutat vagy feljárót.

Mígnem 2015-ben váratlanul egy, a Gízai-fennsík közelében lakó helybélinek végül mégiscsak sikerült lokalizáni a folyosót. Az illető illegálisan épp a háza alatt ásott, amikor rábukkant a három gízai piramis közül a legnagyobb, azaz Hufu piramisához vezető alagútra.

 

Az Ahram.org nevű hírforrás szerint a Gízában található El Haraney nevű falucskában, amely egy ásás-fúrás szempontjából tiltott körzet, egy lakos kezdett el a háza alatt ásni. Úgy 10 méteres mélységig jutott, amikor egy méretes kőtömbökből álló járatot fedezett fel.

 

A Turizmusért és Régiségekért felelős rendőrminisztert riasztották a felfedezéshez, így a biztonsági erők azonnal a helyszínre siettek és kordont vontak a birtok köré. A Régiségekért felelős Minisztérium közleményt adott ki a hihetetlen felfedezésről, majd Kamal Wahid archeológust bízta meg a kutatócsoport vezetésével. Beszámolójában a bizottság megerősítette a Nagy Piramisba vezető folyosó létezését, ami a Gízában lévő piramisok közül a legrégibb és legnagyobb.

 

A gízai Nagy Piramis Source: BigStockPhoto

 

A Huhu piramiskomplexum egy, a Nílus közelében található Völgytemplomból áll, amit egykoron egy hosszú töltésút kötött össze Hufu templomával. (Hufu hellenizált néven Kheopsz) Ez a templom a piramishoz kapcsolódott.

A bazalt kövezet és a mészkőfalak felfedezése arra enged következtetni, hogy a völgytemplom Nazlet el-Samman falucska alá volt temetve.

 

Művészi rekonstrukció a gízai piramisokról, amely minden egyes komplexumhoz egy hosszú feljáróutat vagy töltésutat kapcsol.  Saint Anselm College

 

Az évtizedeken át tartó ásatások és kutatások dacára 2015 előtt csupán a Völgytemplomot a piramissal összekötő töltésútnak a maradványait sikerült megtalálni, amely fedett, emelkedő, föld felszínén haladó alagút volt.

 

Hérodotosz, görög történetíró, aki a Kr. e. 5. században látogatott a Nagy Piramishoz, ezt egy egykilométeres töltésútként írja le, bár beszámolóját vitatták a modern egyiptológusok. A korábbi Régiségekért felelős miniszter, Dr. Zahi Hawass, úgy becsülte, hogy a töltésút hossza nagyjából 825 méteres lehet.

 

Histories (Történelem) című munkájának második részében Hérodotosz egy finom domborművekkel díszített, teljesen zárt feljáróútról ír.

 

Hírdetés

„10 évbe telt, mire a feljárót elkészítették, melyen a köveket vonszolták, s ez a munka nem volt kevesebb, amennyire nekem tűnt, mint a piramis létrehozása; öt furlong hosszú (valamivel több, mint 1000 méter) és 10 öl (18,3 méter) széles és magas volt, ahol a lemagasabb 8 öl, és csiszolt kőből készült, melybe alakokat véstek. Ahogy mondják, ez tíz évbe telt, miként azon a dombon lévő föld alatti termeké is, mely dombokon a piramisok állnak.”

 

Rajz a Nagy Piramishoz vezető feljáró maradványaitól, 1979. ( CC BY SA 2.5 )

 

A gízai második piramis, Hafré piramisának töltésútja bizonyos fokig megmaradt, azonban Szakkarában Unasz piramisának töltésútja az, ahonnét az ember jobb perspektívát kap arra vonatkozóan, hogy egykoron hogyan is nézhetett ki. Unasz töltésútja a legjobb állapotú fennmaradt feljáró, amelynek egy kis részén még a tetőzet is megmaradt.

 

„Fedett folyosóból áll, 720 méter hosszú, felső felületét jó minőségű reliefekkel díszítették, amely egy sor színes jelenetet ábrázol.” – írja az Egyptian sites blog – „A falakat a feljáró tetőzetének egy kis nyílásán keresztül világították meg, amely rés az építmény egész hosszán végigfut. A töltésút falainak díszítésének témája a keleti élők világától a nyugati halottak világa felé halad.”

 

Unasz piramisának feljáró útja. Copyrighted Free Use 

 

Két évvel később, 2017-ben, a tudósok egy újabb felfedezést tettek a Nagy Piramisban. Hatékony átvilágító technológia alkalmazásával egy hatalmas teret detektáltak a híres műemléken belül. Feltételezték, hogy a tér egy rejtett kamra, egy szellőző járat vagy egy lezárt építési folyosó. Azonban a pontos célját továbbra is homály fedi. Ez a tér az első nagyobb belső struktúra, amit Hufu piramisában a 19. század óta találtak. Abban reménykedünk, hogy a vizsgálatok előrehaladtával egyre behatóbban fogjuk érteni a nagy gízai piramiskomplexumot.

 

Top Image: The newly-discovered underground causeway leading to the Great Pyramid of Giza. Source: Ahram.org.

 

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/how-causeway-great-pyramid-egypt-found-after-decades-searching-002530

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post Hogyan fedezék fel évtizedek múltán a Nagy Piramishoz vezető töltésutat? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »