Hogyan alakult a munkanélküliség Szlovákiában?

Hogyan alakult a munkanélküliség Szlovákiában?

A munkanélküliek száma 2023 harmadik negyedévében 5,9%-ra, azaz valamivel kevesebb mint 163 000 főre csökkent. A munkaerő-felmérés szerint a kilencedik egymást követő negyedévben folytatódott a munkanélküliek számának csökkenése.

A mutató, amely a munkanélküliek arányát jelzi a gazdaságilag aktív személyek között, így 0,2 százalékponttal csökkent az előző évhez képest – jelentette hétfőn a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ).

A hivatal szerint nyáron és kora ősszel csökkent a munkanélküliek száma, elsősorban a tartósan munkanélküliek számának csökkenése miatt. Szlovákia öt régiójában csökkent a munkanélküliség az előző évhez képest.

A ŠÚ hozzátette, hogy a munkanélküliek többsége, közel 64%-a tartósan munkanélküli volt. Így Szlovákiában 104 000 embernek több mint 11 hónapig nem volt munkaviszonya.

Hírdetés

Pozitívum, hogy a tartósan munkanélküliek száma követte az országos csökkenő tendenciát, így számuk 6,2%-kal csökkent az előző évhez képest. A rövid távú munkanélküliség azonban az ősz elején enyhén emelkedett”

 – magyarázta a ŠÚ.

A harmadik negyedévben a legnagyobb mértékű, több mint 60%-os csökkenés az oktatásban utoljára dolgozó munkanélküliek csoportjában volt. A második legdinamikusabb, több mint 40%-os csökkenést az adminisztratív szolgáltatások és az építőipar területén utoljára dolgozók csoportjában regisztrálták.

A munkanélküliségi ráták régiók közötti aránytalansága továbbra is magas maradt. Nyugat- és Észak-Szlovákiában összesen öt régióban volt 4% alatti vagy éppen 4% körüli a munkanélküliségi ráta. Csak a két kelet-szlovákiai régióban és Besztercebánya megyében volt a 10%-os küszöb közelében, vagy kissé felette.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »