Hogy Isten szemével lássák magukat – Bemutatkozott Brüsszelben a roma szakkollégiumi hálózat

Hogy Isten szemével lássák magukat – Bemutatkozott Brüsszelben a roma szakkollégiumi hálózat

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumi Egyesület képviselői március elején szakmai utazáson vettek részt, melynek keretében március 7-én nemzetközi konferencián mutatkoztak be az európai politikai élet központjában, Brüsszelben.

A közel ötvenfős magyarországi delegáció Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő meghívására utazott a belga fővárosba. A konferencián Kocsis Fülöp érsek-metropolita is beszédet mondott.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) 2011-ben alakult a görögkatolikus, római katolikus, református és evangélikus egyház részvételével azzal a céllal, hogy a tanulás és a közösségi élet útján segítse a cigányság felemelkedését és a társadalmi megbékélést.

A mentorálási és szakmai programok mellett lelki támogatást is nyújtó egyházi szakkollégiumokhoz néhány világi is csatlakozott, 2017-ben létrehozva a tizenegy intézményt összefogó Roma Szakkollégiumi Egyesületet (RSZE).

Az Európai Parlamentben Hölvényi György mondott köszöntőt, majd Járóka Lívia roma európai parlamenti képviselő tartott beszédet. Biczó Gábor, a Roma Szakkollégiumi Egyesület elnöke betegség miatt nem tudott jelen lenni a konferencián, beszédét Rózsahegyiné Juhász Éva, az egyesület titkára olvasta fel.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a KRSZH elnöke beszédében a szakkollégiumok lelki életéről beszélt. „A szakmai segítségnyújtáson kívül tanítjuk őket,

A másikhoz vezető legrövidebb út saját belső világunkon át vezet. Aki nem néz befelé, annak üres a tekintete kifelé is. Aki nem látja a belsőt, az a másik emberben is csak a külsőt látja, a bőre színét, az arcberendezését, a viselkedését, a szokásait. Ebből a külső szemlélésből fakad a legtöbb előítélet, a másik meg- és elítélése, a másik mássága miatti elutasítása. Nem elég a másikat kívülről látni, egymást belülről kell megismernünk” – mutatott rá a főpásztor.

A cél, hogy a diákokban egy életre tudatosuljon: Isten ott van a lelkükben, Isten mindig jelen van az életükben, Isten mindig megszólítható, minden körülmények között igaz segítséget nyújt. „Sok lelki élményt kapnak annak érdekében, hogy ezt a belső kincset, ezt a legfontosabbat megtalálják, pontosabban szólva olyan életre találjanak, amelyben ez a kimeríthetetlen forrás mindig elérhetővé válik számukra.

Hírdetés

Az itt eltöltött néhány év, életük egy szelete során van tapasztalatuk erről a belső világból kinövő boldogságról, s ez, reményeink szerint elegendő muníciót ad nekik ahhoz, hogy ebből aztán egész életük során élni tudjanak.”

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a társadalom ékköveinek nevezte a roma szakkollégistákat.

Ékkövek ők, amelyeknek nem saját csillogásuk van, hanem rendkívüli anyaguk, az élet küzdelmeinek metszései során faragott különleges felületüknek köszönhetően pedig egészen sajátos módon tükrözik vissza a rájuk hulló fényt. Alapvetően ilyen minden ember. Értéket hordoz kívül és belül. De akkor lesz igazán ragyogóan csillogó, ha Isten szeretetének fényét képes tükrözni és szórni a környezete felé. Ilyen embereket szeretnénk adni a magyar társadalomnak, Európának, az emberiségnek.”

Ezt követően Szakács Ferenc Sándor, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora ismertette a KRSZH és az RSZE történetét, működését, minősítési rendszerét, finanszírozását, stratégiáját, eredményeit.

Fabiny Tamás evangélikus püspök a szakkollégiumok munkáját és a cigányság egészének sorsát bibliai úton közelítette meg személyes hangú előadásában.

A konferencia záró előadásaként két szakkollégista: Gáspár Emília és Kárpáti József beszélt arról, hogyan lettek egyetemisták, és milyen cigányként egyetemen tanulni.

Az előadások között Szabó-Ignác Ramóna énekelt Nemes János gitárkíséretével, Lakatos Filip pedig cigánytánccal adott ízelítőt a cigány kultúrából.

A brüsszeli konferenciáról ITT olvashatnak bővebb beszámolót.

Forrás és fotó: Király András/Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »