"Hivatalosan" senkit sem hívtak meg, így Orbánt sem, az oláhok "valahogy" mégis kaptak meghívót Trump beiktatására

"Hivatalosan" senkit sem hívtak meg, így Orbánt sem, az oláhok "valahogy" mégis kaptak meghívót Trump beiktatására

Bár Orbán Viktor a sajtóhírek szerint nem kapott meghívót Trump beiktatására, a román kormányfő, valamint a román szocdemek első embere igen. El is mennek a washingtoni ünnepségre.

Liviu Dragneát, a román képviselőház elnökét és a román szocdem PSD párt elnökét meghívták, és részt is fog venni Donald Trumpnak, az Egyesült Államok leendő elnökének beiktatásán – közölte hétfőn Marcel Ciolacu, a román képviselőház titkára. Az Agerpres román nemzeti hírügynökségnek a képviselőházi titkára hozzátette, hogy Dragnea biztosan részt vesz ezen az eseményen, amelyre meghívták Sorin Grindeanu miniszterelnököt is.

A 24.hu múlt héten arról írt, Orbán Viktor azért nem megy el Donald Trump beiktatására, mert nem kapott rá meghívót.

„A magyar kormányfő és a megválasztott amerikai elnök telefonbeszélgetése során szóba került, hogy Donald Trump szívesen fogadja Washingtonban Orbán Viktort. A látogatás időpontjáról még egyeztetések lesznek” – írta akkor ennek kapcsán Havasi Bertalan, Orbán közeli munkatársa a Figyelő kérdésére.

Dragnea: "nem akartam kérkedni vele…"

Hírdetés

Liviu Dragnea nem érti, egyesek miért kezelik ekkora bosszúsággal ezt a témát.

„Nem értem, mi ez a bosszúság e téma kapcsán. Egy fontos eseményről van szó, amelyre meghívást kaptam, és úgy döntöttem, eleget teszek ennek. Én is, és a miniszterelnök is. Én kedden utazom el az Egyesült Államokba, a kormányfő szerdán. Én az eseményt szervező bizottságtól kaptam a meghívást, hiszen tisztségben levő adminisztráció hiányában ez a testület az egyetlen, amely hivatalos meghívókat küldhet ki mindazoknak, akiket ott szeretne látni ezekben a napokban. Én a bizottság alelnökétől kaptam a meghívót. (…) Tudomásul vettem, hogy nem képviselhetem a román államot, rendben van, de majd ha Romániáról kérdeznek, csak gyűjtök egy kis bátorságot, hogy válaszoljak. Ez, azt hiszem, nem tilos” – fogalmazott Liviu Dragnea hétfő este a parlament épületében adott sajtónyilatkozatában a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres híre szerint.

A pártelnök hozzátette, nem állt szándékában nyilvánosságra hozni azt, hogy meghívást kapott az eseményre, nem akart kérkedni ezzel, azért értesült róla a sajtó, mert a képviselőház állandó bizottságának napirendjén szerepelt a téma.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, az alsóház állja utazásának és ott-tartózkodásának költségeit, ugyanis ez a bevett gyakorlat. A képviselőház titkára, Marcel Ciolacu hétfőn közölte, az alsóház állandó bizottsága egyhangúan jóváhagyta, hogy Liviu Dragnea házelnök részt vegyen az USA 45. elnökének beiktatási ceremóniáján.

Ugyancsak hétfőn a román Államelnöki Hivatal közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hivatalosan egyetlen külföldi delegációt sem hívnak meg az eseményre, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is a washingtoni román nagykövet képviseli az országot a beiktatási ceremónián. A közlemény hozzáteszi: azon intézmények vagy pártok küldöttségei, amelyek részt vesznek a beiktatáson, nem a román állam hivatalos képviseletében lesznek jelen az eseményen.

(Mandiner nyomán)

Korábban írtuk:

Trump: I am a big fan of Hungary!

Trump-tanácsadó: "We’re gonna make the America-Hungary relation great again"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »