Hivatalos: továbbra is sikkasztás és pénzmosás miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda az amerikai pénzek ügyében

Hivatalos: továbbra is sikkasztás és pénzmosás miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda az amerikai pénzek ügyében

Még egy hét sem telt el azóta, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság elérhetővé tette a Nemzeti Információs Központ által összeállított jelentés bizonyos részeit a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) is érkező amerikai támogatással kapcsolatban, a kormánypárti nyilvánosságot tegnap óta egy videó tartja lázban, amelyen Rákay Philip, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felügyelő bizottsági tagja többek között arról beszél, hogy az Action for Democracy (AD) mindössze tizenegy (azaz 11) adományozóval gyűjtötte össze azt az összesen hárommilliárd forintos támogatást, amelyet aztán az MMM-nek, a DatAdatnak, valamint az ezalenyeg.hu tulajdonosának, a Oraculum 2020 Kft.-nek utalt aztán az országgyűlési kampányidőszakban. 

Korányi: Fake news!

„Rákay »Fake News« Philip hazugságaival ellentétben sokkal több támogatónk volt, január óta összességében az Action for Democracy teljes tevékenységét tekintve többezres nagyságrendű” írta a Telexnek Korányi Dávid, az AD vezetője, hozzátéve: „A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről.” Korányi azt is állította, hogy a videóban bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint magyartavasz.hu nevű nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt – közölte. 

Mivel egyelőre elég sok a bizonytalanság a különböző hírforrások következményeként, levélben fordultunk a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához. Kovács Zoltán András nemzetbiztonsági dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ vezetője a már hivatkozott anyagban ugyanis közölte, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a NAV (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és az információk kezelését a Nemzeti Információs Központ végzi. 

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy 

  • hol tart a nyomozás az AD-pénzek kapcsán? Kiket hallgattak meg, történtek-e intézkedések, gyanúsítások?
  • Ismertek-e a magyar hatóság előtt az adományozó magyar állampolgárok?
  • A Nemzetbiztonsági  bizottság által nyilvánosságra hozott kapcsolati hálón szereplő magyar állampolgárok, illetve szervezetek, pártok esetében történt-e megkeresés, kihallgatás, illetve terveznek-e rendőrségi intézkedést velük szemben?
  • Hírdetés

    „Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt továbbra is folyamatban van a nyomozás, aminek érdekére tekintettel egyelőre bővebb információt nem áll módunkban adni”

    – válaszolta az Alfahír megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya, és nem is adtak további bővebb információkat. 

    Szóval, ami biztos, továbbra is sikkasztás és pénzmosás gyanújával nyomoznak a rendőrök, és a tét nem kicsi. A sikkasztás esetén

    a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés,

    ha a sikkasztást különösen jelentős értékre, 500 millió forint feletti összegre követik el. A pénzmosás esetében is hasonlóak a kilátások;

    a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés,

    ha a pénzmosást különösen jelentős értékre, vagy különösen nagy értékre, üzletszerűen követik el. 


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »