Hitben és közösségben erősít meg a felszentelt mátyusföldi magyar zászló

Hitben és közösségben erősít meg a felszentelt mátyusföldi magyar zászló

Nemcsak nyelvében, hanem jelképeiben is él a nemzet. Az ősi mondás bizonyítékaként az irgalmasság vasárnapján, a Szent Lőrinc tiszteletére emelt felsőszeli római katolikus templomban felavatták és felszentelték a Mátyusföld magyar zászlaját. A Mátyusföld címerét Pécsi L. Dániel, heraldikus, jelképművész tervezte.

A húsvét egyházi ünnepe utáni irgalmasság vasárnapján avatták fel és szentelték meg a Mátyusföld zászlaját a felsőszeli római katolikus templomban, szentmise keretén belül. A zászló címerét a neves jelképművész, elismert heraldikus, Pécsi L. Dániel tervezte. A Balla Gáspár atya által felszentelt zászló tulajdonosa a diószegi Pannonia Polgári Társulás elnöke, Lanz Roland, akinek édesanyja, Lanz Józsefné lett a zászlókeresztanya.

A Mátyusföld zászlajának felszentelését megelőző szentmisén Balla Gáspár atya az irgalmasságról, Jézus gyógyító szavainak fontosságáról, a bűnök bocsánatáról beszélt a hívőknek. Kiemelte, Jézus a feltámadást követően az új élet lehetőségét, a bűnök bocsánatát kínálta fel tanítványainak, napjainkban is szükségünk van a béke gyakorlására. A szentmisét követően egyházi áldásban részesítették a Mátyusföld zászlaját, amelynek címere a magyar hitből fakadó gyökérzetet, kultúra fontosságát hirdeti és összekovácsolódásra szólítja fel a külhoni magyar közösséget.

A Mátyusföld jelképének is tekinthető zászló tervezetének és címerének leírását, szimbólumainak magyarázatát Pécsi L. Dániel adta meg. A művész több mint negyedszázada alkot különböző rendeltetésű egyházi és világi vonatkozású jelképeket, amelyek a magyarság határok feletti megbonthatatlan együvé tartozását hirdetik. Elmondta, a Mátyusföld zászlajában az aranyszegélyezésű, lekerekített, hegyes végű címerpajzs formája megegyezik a történelmi és hivatalos magyar címerrel.

Hírdetés

A jobb felső címermezőben az Árpád-házi uralkodók családi címere látható, utalván arra, hogy a Mátyusföld szerves részét képezte a Magyar Királyságnak. Összetett címerképek jelképezik a régió bőségét és utalnak a Mátyusföld négy központi településére: Nagyszombatra, Deákira, Szencre és Galántára.

Mátyusföld zászlajának alapszíne fehér, amelyet a kifelé mutató farkasfogazat szegélyez. A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld szín a remény jelképe.

Mátyusföld címere remélhetőleg megerősíti az ezer éve itt élő magyarság önazonosságát és önbecsülését nemcsak a mában, hanem a jövőben is”

– üzente Pécsi L. Dániel.

A felsőszeli katolikus templomban négy évvel ezelőtt már avattak mátyusföldi címerrel ellátott zászlót, akkor a múlt században Tolna megyébe kitelepített Szabó család utódai, a Szabó fivérek támogatták a zászló létrejöttét. A Szabó fivérek az új mátyusföldi zászló avatásán és felszentelésén is jelen voltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »